ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Ο κίνδυνος να χαθεί ένα ακόμη καλοκαίρι - Φάρμακο το διαβατήριο υγείας

0

Η χώρα μπαίνοντας στο 2021 ήθελε να κερδίσει δύο στοιχήματα προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το ένα ήταν η κατανάλωση και το άλλο ο τουρισμός. Το πρώτο δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο και τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2021 η κατανάλωση δεν θα είναι το ισχυρό χαρτί για την ελληνική οικονομία. Ηδη διανύουμε τον 3ο μήνα του έτους και αγορά όχι μόνο υπολειτουργεί, αλλά βρίσκεται σε καθεστώς lockdown.

Κατά συνέπεια ακόμη και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο οι συνέπειες θα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός πυλώνας, αν όχι σημαντικότερος, είναι ο τουρισμός. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα δίμηνο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τα πάντα είναι στο σημείο μηδέν.

Το μεγάλο «στοίχημα» της οικονομίας

Η οικονομία υπολειτουργεί, οι παράγοντες του τουρισμού εκτός Ελλάδος (tour operators, αεροπορικές εταιρίες κ.λπ.) δεν έχουν σηκώσει ακόμη τα μανίκια και περιμένουν τις εξελίξεις. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος να χαθεί ένα ακόμη καλοκαίρι όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Morgan Stanley είναι ορατός. Οπως σημειώνει ο αμερικάνικος οίκος οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει η συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να σωθεί η καλοκαιρινή σεζόν.

H Morgan Stanley επισημαίνει πως «παρότι περιμένουμε μία επιτάχυνση των εμβολιασμών καθώς η διαθεσιμότητα εμβολίων θα βελτιώνεται, η αργή πρόοδος εγείρει τον κίνδυνο ότι τα εμβόλια θα έρθουν πολύ αργά για να επιτρέψουν την άρση των περιοριστικών μέτρων και τα απρόσκοπτα καλοκαιρινά ταξίδια».

Ανοίγει η ψαλίδα Βορρά - Νότου

Στη συνέχεια της ανάλυσης σημειώνει ότι «ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι θα μπορούσε να επιτείνει την απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, ο οποίος έχει πλήξει τον εξαρτώμενο από τον τουρισμό Νότο ισχυρότερα, την ώρα που ο Βορράς προστατεύεται από τη μεγαλύτερη έκθεσή του στη βιομηχανία και τη θετική – για αυτόν - επίδραση του staycationing (δηλαδή των διακοπών εντός συνόρων)».

Αν χαθεί και αυτό το καλοκαίρι για το Νότο της Ευρώπης που ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας του στηρίζεται στον τουρισμό, θα ανοίξει η ψαλίδα με τον Βορρά. Το ενδεχόμενο αυτό το έχει εγκαίρως αναδείξει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας το διαβατήριο υγείας για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Οσο ο καιρός περνά και οι συνθήκες ωριμάζουν η πρόταση αυτή δείχνει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Αν τελικά πάρει σάρκα και οστά θα δώσει σημαντική ανάσα στον ελληνικό τουρισμό, αφού όλοι οι ευρωπαίοι - και όχι μόνο - πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και οι οποίοι δεν θα είναι θα είναι λίγοι στις αρχές του καλοκαιριού, θα έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς καμία απολύτως διαδικασία, απλά επιδεικνύοντας τον υγειονομικό τους διαβατήριο.

Για τους υπόλοιπους η είσοδος στην χώρα δεν θα είναι απαγορευτική, αλλά θα ακολουθούν κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ