ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική δήλωση: Ποιοι υποβάλλουν για πρώτη φορά το 2021

0

Οσοι ενηλικιώθηκαν μέσα στο 2020 είναι υποχρεωμένοι φέτος να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Ακόμα και τα ενήλικα τέκνα, όπως οι φοιτητές, που είναι εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, είναι υποχρεωμένα να καταθέσουν φορολογική δήλωση, εφόσον το 2020 απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα, ακόμα και από τόκους καταθέσεων.

Από την άλλη πλευρά, εξαιρούνται από το να υποβάλουν φορολογική δήλωση μόνο όσοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2020, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, νέος ή νέα που έχει συμπληρώσει τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

    δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
    έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
    απέκτησε εντός του 2020 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
    ίδρυσε εντός του 2020 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
    προχώρησε εντός του 2020 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

 Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ