ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενας στους δύο εργαζόμενους σε αναστολή - Με το επίδομα των 534 ευρώ 1,1 εκατ. μισθωτοί

0

Σε καθεστώς αναστολή σύμβασης εργασίας, βρέθηκε ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα το εντεκάμηνο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021. Πρόκειται για νούμερο που προκαλεί ανησυχία αφού σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για περισσότερους από ένα εκατομμύριο μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αν και οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν τέθηκαν σε αναστολή για το σύνολο του αναφερόμενου χρόνου, εντούτοις από την έναρξη της πανδημίας και στη συνέχεια, σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας για κάποιο χρονικό διάστημα βρέθηκε σε αυτή τη θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας 1,13 εκατομμύρια μοναδικοί ωφελούμενοι έλαβαν 2,4 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσα στο 12μηνο Μάρτιος 2020 – Φεβρουάριος 2021. Με άλλα λόγια, πάνω από 1,1 εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι τέθηκαν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα σε αναστολή σύμβασης τον τελευταίο χρόνο.

Συνολικά, για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί με στόχο την απευθείας στήριξη των μισθών, έχουν δαπανηθεί 3,2 δισ. ευρώ και ειδικότερα:

    3 δισ. ευρώ σε αναστολές, «Συν – Εργασία», μονομερείς δηλώσεις τουρισμού – πολιτισμού, ενισχύσεις επιστημόνων, ειδικές κατηγορίες κ.α.
    238 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα Απασχόλησης (ΕΣΠΑ).

Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα το συνολικό κονδύλι στήριξης των εργαζομένων να αγγίζει τα 4,7 δις. ευρώ σε ένα 12μηνο. Αν αθροιστούν και τα μέτρα για ανέργους του ΟΑΕΔ και επιδοματούχους του ΟΠΕΚΑ, το συνολικό κονδύλι που έχει διατεθεί από το υπουργείο Εργασίας φτάνει στα 6,4 δισ. ευρώ και αφορά 3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Τα κορωνομέτρα του ΟΑΕΔ για την στήριξη των ανέργων ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ αφορά σε επιδόματα τακτικής ανεργίας και λοιπές παροχές, ενώ τα 349,5 εκατ. ευρώ σε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (400 ευρώ μακροχρόνια ανέργων, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης). Μέσω του ΟΑΕΔ έχουν επίσης διατεθεί 238 εκατομμύρια ευρώ σε 47.000 ωφελούμενους με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ΕΣΠΑ, πάντα την περίοδο της πανδημίας. «Η στήριξη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα» διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας πως το υπουργείο ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την επεξεργασία των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα οποία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.

Οπως έχει αποκαλύψει η Ημερησία, κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα και στο δύσκολο εγχείρημα αποσωλήνωσης της αγοράς εργασίας – όποτε κι αν αυτό καταστεί εφικτό από την πορεία των υγειονομικών δεικτών – θα διαδραματίσουν νέα προγράμματα απασχόλησης στοχευμένα στους πλέον πληττόμενους από τα lockdown κλάδους, όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο. Τα νέα προγράμματα θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων ασφαλιστικών εισφορών ή και μισθού με επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση τα οριζόντια μέτρα στήριξης δεν έχουν φύγει από το τραπέζι καθώς καθώς η εξέλιξη στο υγειονομικό πεδίο κάθε άλλο παρά ανοίγει τον δρόμος για τη μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο πηγές από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι η στήριξη θα συνεχιστεί όσο το απαιτούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ