ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα μαζέψει φόρους 49,6 δισεκ. η ΑΑΔΕ με την αγορά στο "ψυγείο" το 2021;

0

Με υψηλούς στόχους για εισπραξιμότητα φόρων κινείται η ΑΑΔΕ για το 2021. Πιο συγκεκριμένα με βάση σχετική απόφαση καθορίζεται ότι Τελικός Στόχος Εισπράξεων Α.Α.Δ.Ε. για φέτος θα πρέπει να αγγίξει τα 50 δισεκ.(49.685). Κι αυτό όταν ήδη καταγράφεται μια υστέρηση εσόδων 295 εκ ευρώ τον Ιανουάριο.

Με δεδομένο, δε, ότι και ο Φεβρουάριος φεύγει εν μέσω Lockdown και το 25% του ΑΕΠ, που αντιπροσώπευε ο τουρισμός προ πανδημίας, βρίσκεται στον πάγο και έχει θολό ορίζοντα επανεκκίνησης (κατ΄ εκτίμηση σε αυτήν την κατάσταση θα είναι τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο) εύλογη είναι η απορία για το πώς θα επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Βέβαια ο όλος σχεδιασμός βασίζεται στο σενάριο ανάπτυξης που έχει κατατεθεί στον προϋπολογισμό και αναφέρει αύξηση ΑΕΠ 4,8%.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δώσει το στίγμα της επίπτωσης του lockdown στο ΑΕΠ αλλά και στο έλλειμμα. «Κάθε 15ημερο με Lockdown κοστίζει 1,5 δισεκ. στην οικονομία» ανέφερε ο υπουργός. Έτσι φαντάζει ως πραγματική πρόκληση ο στόχος για έσοδα από ΦΠΑ, στα 17,5 δισ ευρώ, αλλά και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα 6,6 δισ ευρώ. Ειδικά, δε, όταν και τα φαινόμενα λαθρεμπορίου προσθέτουν άλλο ένα συντελεστή δυσκολίας υπονομεύοντας την νόμιμη αγορά αλλά και την πορεία εισπράξεων των ΕΦΚ. Κι όλα αυτά χωρίς παράλληλα να προωθούνται καινοτομίες όπως π.χ. ο διαφορικός φόρος, δηλαδή η χρήση διαφοροποιημένης φορολογίας για την επίτευξη στόχων της δημόσιας πολιτικής.

Οι έλεγχοι

Ως αντίβαρα, ωστόσο, στις δυσκολίες πάντως που θέτει η συγκυρία αλλά και η γενικότερη πορεία της οικονομίας η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει τεχνολογικά προηγμένες και παράλληλα «έξυπνες» τεχνικές ελέγχου εστιάζοντας ακόμη και προληπτικά σε περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού αλλά και «καραμπινάτες» υποθέσεις φοροδιαφυγής. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2020 οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με ελέγχους διασφάλισαν έσοδα σχεδόν 420 εκατ. Ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια του 2019.

Παράλληλα με βάση και το σχέδιο της ΑΑΔΕ αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο και υποθέσεις που πάνε πίσω στο 2015 και αντιμετωπίζουν κίνδυνο παραγραφής, Αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους, δηλαδή περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων που δεν δήλωσαν εισπραχθέντα μέσα στο έτος 2015 αναδρομικά ποσά αποδοχών. Επίσης στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν επιχειρήσεις, που δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2015, αλλά και όσοι ασχολούνται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb (ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο στοιχεία από μισθώσεις Airbnb).

Επιπλέον με βάση το σχεδιασμό θα ελεγχθούν νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2016 και απέφυγαν να καταβάλουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) νομικών προσώπων του έτους αυτού.

Πάντως παρά τη συζήτηση για περικοπή των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ φέτος λόγω κατακρήμνισης πολλών οικογενειακών εισοδημάτων ο στόχος για τον ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος Βέβαια στο όλο σχέδιο υπάρχουν κι ευχάριστα, δηλαδή προβλέπονται επιστροφές φόρων 5.2 δισεκ. ευρώ Ο παραπάνω στόχος επιστροφών μάλιστα , όπως αναφέρεται, θα πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο (ποσοστό επίτευξης 100%).

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ