ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία: Ο εφιάλτης της κυβέρνησης για τη μετά Covid εποχή και τα αναχώματα που χτίζονται

0

Αυτό έχει συμβεί εξαιτίας των προγραμμάτων στήριξης που υπάρχουν στην οικονομία και ειδικά στην επιστρεπτέα. Όταν όμως αποσωληνωθεί η οικονομία από τον αναπνευστήρα, τότε η χώρα, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μίας ενδεχόμενης έκρηξης σε ένα φαινόμενο που λειτουργεί διαλυτικά τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.

Οι επικίνδυνοι κλάδοι

Υπάρχουν κλάδοι όπως η εστίαση, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός (αυτός τουλάχιστον που λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο) που κρατούν πλασματικά σε υψηλά επίπεδα την απασχόληση. Και αυτό είναι λογικό σε ένα μεγάλο βαθμό.

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, δεν έχουν απολύτως κανένα επιπλέον κόστος διατηρώντας την απασχόληση σταθερή, έστω και αν έχουν μηδενικό τζίρο.

Οι λόγοι είναι απλοί:

    Το μισθολογικό κράτος το έχει αναλάβει το κράτος, όπως επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές.
    Δίνεται επιστρεπτέα προκαταβολή και οι επιχειρήσεις εκείνες που την λαμβάνουν για πέντε μήνες μετά δεν μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.
    Το ενοίκιο είναι μηδενικό, αφού από τον Δεκέμβριο και μετά το κράτος έχει αναλάβει αυτό το κόστος.

Σπάει όλα τα ρεκόρ η Επιστρεπτέα

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 20:00 σήμερα οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 έχουν υπερβεί τις 640.000, ενώ η προθεσμία λήγει την Τετάρτη. Για όσες επιχειρήσεις εγκριθεί η συμμετοχή τους και λάβουν το αναλογούν ποσό, θα αναλάβουν και τη δέσμευση να διατηρήσουν σταθερή την απασχόληση μέχρι τέλους του Ιουλίου του 2021.

Το επόμενο «στοίχημα» της κυβέρνησης

Με βάση αυτά τα δεδομένα, στόχευση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπορέσει να στηρίξει την απασχόληση μέσα από τα νέα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Όταν λοιπόν αρχίσει να βγαίνει η οικονομία από τον αναπνευστήρα, πρώτο μέλημα θα είναι το πακέτο των μέτρων, που βέβαια θα είναι πολύ μικρότερα σε εύρος, από το υπάρχον πακέτο.

Εκείνο που θα αλλάξει από τον Απρίλιο είναι ότι τα όποια μέτρα μείνουν στο τραπέζι, θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Με την επιδότηση πάγιων δαπανών για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ζημιές, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Επίσης σημειώνεται ότι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις, όχι απαραίτητα με δημοσιονομικό κόστος, που θα έχουν διπλό στόχο: να αποτρέψουν λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.

Το αν αυτό θα καταστεί εφικτό θα φανεί μέσα στο καλοκαίρι ή αρχές του Φθινοπώρου, όταν και η πανδημία εκτιμάται ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ