ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέη κορονοϊού: Στο τραπέζι ρύθμιση με δόσεις και κούρεμα

0

Η επόμενη μέρα της πανδημίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών, που επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, καθώς τα λεγόμενα «κορονο-χρέη» που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια των δύο lockdown έχουν μαζευτεί βουνό.

Το σχέδιο προβλέπει ρύθμιση των οφειλών με δόσεις και «κούρεμα» για τους συνεπείς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Πρώτο Θέμα».

Με την πλειονότητα των υποχρεώσεων να έχει ανασταλεί και ουσιαστικά «παγώσει» για αρκετούς μήνες, αναζητείται μία βιώσιμη φόρμουλα ώστε τα χρέη αυτά να μην εξελιχθούν σε χιονοστιβάδα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Με το «πάγωμα» των οφειλών να επεκτείνεται έως τον Απρίλιο στις περισσότερες των περιπτώσεων, στόχος της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση μίας ευνοϊκής λύσης από τον Μάιο προκειμένου να μετριαστούν κατά το δυνατό οι δυσάρεστες επιπτώσεις στην οικονομία.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, περιλαμβάνει 12 ή 24 δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο 2,5%. Εξετάζεται δε πρόβλεψη για επέκταση των δόσεων στις 120, στην περίπτωση φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί υπέρμετρα από την πανδημία.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η αύξηση των δόσεων θα συνεπάγεται και αύξηση του επιτοκίου, ενώ η επιμήκυνση πάνω από τις 24 δόσεις θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Τέλος, για τους συνεπείς, προβλέπεται κούρεμα της τάξεως του 20% - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - με το ποσό της μείωσης να αφαιρείται από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ