ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Ηλεκτρονικά η επιστροφή των ποσών στους κληρονόμους συνταξιούχων

0

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, που δημιούργησαν η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, όπου με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα επιστραφούν οι μειώσεις της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η επιστροφή των ποσών μειώσεων σε 172.222 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι κληρονόμοι των συνταξιούχων θα υποβάλουν στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου (εδώ) τα στοιχεία και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά για την επιστροφή των ποσών που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό δικαίωμά τους.

Η διαδικασία της υποβολής στην υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

    Στο πρώτο στάδιο, κάθε ενήλικος δικαιούχος (η αίτηση για τους ανήλικους κληρονόμους υποβάλλεται από τον νόμιμο κηδεμόνα τους) θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία, μέχρι τις 17/12/2020. Εφόσον διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά, τα επισυνάπτει ταυτόχρονα στην αίτησή του.
    Εφόσον δεν διαθέτει τα ζητούμενα πιστοποιητικά, θα πρέπει, μέχρι τις 28/2/2021, να επανέλθει στην υπηρεσία και να τα επισυνάψει στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά, που ζητούνται, με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου ( www.gov.gr ).

Ειδικότερα, ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

    Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
    Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθή

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ