ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγωμα» πληρωμών, ρύθμιση χρεών, κρατικά δάνεια

0

Αναστολή πληρωμών και ρύθμιση οφειλών περιλαμβάνει για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες το πακέτο μέτρων που από το πρώτο lockdown εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων. Διάταξη μάλιστα του υπουργείου Εργασίας σε νομοσχέδιο-σκούπα, που αναμένεται να ψηφιστεί έως την Τετάρτη, προβλέπει ότι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων «πάγωσε» μέχρι 30 Απριλίου 2021, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5%, ή σε 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται έως 31 Ιουλίου του 2021.   

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο τη ρύθμισή τους. Η επανένταξη επιτυγχάνεται με την καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, θα δίνει τη δυνατότητα παράτασης 4 μηνών σε 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες για την αποπληρωμή των χρεωστικών ειδοποιητηρίων που προέκυψαν μετά την πρόσφατη εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Τα επιπλέον ποσά εισφορών θα καταβληθούν σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Μαρτίου και όχι από την 30ή Νοεμβρίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, που έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου στους πληττόμενους ΚΑΔ.  

Τουρισμός

Ειδικά μέτρα ισχύουν επίσης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, αλλά και για τους χιλιάδες εργαζομένους τους. Ετσι, έως 31.12.2020 καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τα 12μηνης λειτουργιάς ξενοδοχεία που είχαν, κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2020 έως και Αύγουστο 2020, χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

Καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για χρονικό διάστημα μέχρι 12 μήνες σε τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, οι οποίες θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ενεργειακής και κτιριακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους.

Επιδοτούνται οι επιχειρήσεις του πολιτισμού με το 40% των θέσεων θεατή αντί 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους με αναλογία του αριθμού παραστάσεων, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτήριου προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο ισχύει για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.

Τέλος, ειδικά για τις αερομεταφορές και τις ακτοπλοϊκές μεταφορές, προβλέπεται η επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τις 31.12.2020.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

• Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, συνολικού ύψους 1,2 δισ. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστον 2.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τις 2.000 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις, ενώ οι ατομικές (μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ.) χωρίς εργαζομένους θα λάβουν ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα συνεχισθεί και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει και επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

• Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, στις οποίες εκτός από την εστίαση περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, που κανονικά καταβάλλεται τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ στο τέλος του μήνα, καθώς δεν προβλέπεται καμία αναστολή.

• Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, που κανονικά πληρώνονται στα τέλη Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ