ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάκαμψη 5%-7% το "εισιτήριο" της κυβέρνησης για μονιμοποίηση των μέτρων στήριξης

0

Μία ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ κατά 5% με 7% το 2021, σε συνδυασμό με μία επιτυχή εκκίνηση του νέου Ταμείου Ανάκαμψης η οποία συνεπάγεται για τα επόμενα έτη την έλευση πρόσθετων κονδυλίων της τάξης των 6 δις ευρώ ετησίως από την ΕΕ (δηλαδή να διπλασιασθεί το κοινοτικό χρήμα από  τα 4-5 δισ. ευρώ τώρα στα 10 με 12 δισ. ευρώ), αποτελεί σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το "εισιτήριο" για τη μονιμοποίηση των έκτακτων μέτρων στήριξης. Δηλαδή της κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, δύο μέτρα που προς το παρόν έχουν περίοδο εφαρμογής το 2021.

Το μεγάλο στοίχημα είναι καθώς θα φθίνει η δημοσιονομική ευελιξία και θα πρέπει η χώρα να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, αυτά να δημιουργούνται "υγιώς". Δηλαδή από την ίδια την ανάπτυξη η οποία θα φέρει αύξηση των φορολογικών εσόδων. Τούτο, σε συνδυασμό με την διακοπή έκτακτων μέτρων στήριξης από την Πανδημία το οποία δεν θα επαναληφθούν, μπορεί να δημιουργήσει τον αναγκαίο "χώρο", όπως εξήγησε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε εκπομπή του "Κόντρα".

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εκτίμηση ξένων οργανισμών για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας με ποσοστό 5%-7% το 2021, έναντι ύφεσης της τάξεως του 8% η οποία  - με βάση τα σημερινά δεδομένα - αναμένεται για φέτος. Εξήγησε επίσης ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί και η αξιοποίησή του συνδέεται και με την ανάγκη αμυντικής θωράκισης της χώρας καθώς και με τις προτεραιότητές που θα διαμορφωθούν τότε για την κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως δυνατότητες δημιουργούνται και μέσω της καλής σχετικά πορείας του κρατικού Προϋπολογισμού, με τα στοιχεία Αυγούστου να δείχνουν επίτευξη του στόχου εσόδων λόγω και μίας σειράς συγκυριακών παραγόντων όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θοδωρής Σκυλακάκης. Πάντως η απόκλιση φορολογικών εσόδων στο οκτάμηνο παραμένει και  διαμορφώνεται στο 11,9%.

Το πιθανό lockdown

Όσον αφορά στη δημοσιονομική ευελιξία αλλά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αυτή συνδέεται προφανώς με την πορεία της υγειονομικής κρίσης η οποία, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών προς το παρόν είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως προς το παρόν ο Προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα έχει έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για το 2020, ενώ τα σενάρια για το 2021 αναμένεται να αναδιαμορφωθούν έως τον Οκτώβριο ανάλογα με την εικόνα από την πορεία της πανδημίας.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως προς το παρόν ο σχεδιασμός είναι για προϋπολογισμό με μηδενικό έλλειμμα το 2021 και για επαναφορά των πλεονασμάτων από το 2022, αλλά γίνεται σε περιβάλλον πολύ μεγάλης αβεβαιότητας, αφού όλα θα κριθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Έκαναν σαφές πως η πορεία των περιοριστικών μέτρων θα κρίνει και τις εξελίξεις σε οικονομικό- δημοσιονομικό πεδίο.

Ο βαθμός αβεβαιότητας είναι πάρα πολύ μεγάλος και συνδέεται με τα υγειονομικά δεδομένα και με την πιθανή πλέον ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης όχι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν ήδη δημιουργηθεί (για παράδειγμα λόγω τοπικών lockdown με σχετικές παρεμβάσεις να έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και την πιθανότητα  λήψης ακόμα ισχυρότερων περιοριστικών μέτρων.

Σε ερώτημα προς τον ΥΠΟΙΚ για το αν υπάρχει προετοιμασία για το τι θα γίνει αν πρέπει να πάμε σε lockdown ανέφερε χθες πως υπάρχουν σενάρια και υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα. Είπε πως "είμαστε έτοιμοι και για δυσμενή σενάρια".

capital.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ