ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία: Και οι εποχικοί εργαζόμενοι στον μηχανισμό εκ περιτροπής απασχόλησης

0

Τους εποχικούς εργαζόμενους εντάσσει στο πρόγραμμα «Συν – Εργασία» το υπουργείο Εργασίας, απελευθερώνοντας τις προϋποθέσεις για την ημερομηνία πρόσληψης. Στον μηχανισμό δεν εντάσσονται πλέον μόνο όσοι έχουν προσληφθεί έως τις 30 Μαΐου, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και είχαν προσληφθεί έως χθες, 10 Αυγούστου.

Με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ έρχεται νέο ρετούς στο πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή των εργοδοτών που παραμένει μικρή. Με την ίδια ΠΝΠ, επεκτείνονται οι αναστολές και η ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ σε εργαζόμενους επιχειρήσεων εστίασης, αθλητισμού, πολιτισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει ΚΑΔ, για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την αρχική διάταξη, ο μηχανισμός εφαρμόστηκε σε εργαζόμενους που είχαν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στις 30 Μαΐου του 2020. Με την προϋπόθεση αυτή αποκλείονταν από την ένταξη στον μηχανισμό οι εποχικοί εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή και τον Αύγουστο. Με την νέα διάταξη διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτόν, καθώς προβλέπεται πως στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που έχουν προσληφθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ, δηλαδή μέχρι χθες 10 Αυγούστου. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να ενταχθούν στο "Συν - Εργασία" οι εποχικοί που φέτος προσλήφθηκαν με καθυστέρηση λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου.

Οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης – δηλαδή έχουν μείωση τζίρου φέτος συγκριτικά με πέρσι – θα μπορούν πλέον να εντάσσουν στον μηχανισμό εργαζομένους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης ανεξάρτητα αν είχαν προσληφθεί έως την 30η/5/2020 ή μεταγενέστερα και έως 10 Αυγούστου. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να κάνουν χρήση του μηχανισμού για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους

Εν τω μεταξύ, στα τέλη Ιουλίου νομοθετήθηκε η επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ώστε ο μηχανισμός να γίνει φτηνότερος και πιο ελκυστικός. Ο εργοδότης θα πληρώνει πλέον μόνο τις εισφορές που αναλογούν στο τμήμα του μισθού που καταβάλλει. Όλες οι υπόλοιπες εισφορές – εργατικές και εργοδοτικές – θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ισχύει από 1η Ιουλίου έως και 15 Οκτωβρίου. Για παράδειγμα, εφόσον ο εργοδότης μειώνει κατά 50% τον χρόνο εργασίας του μισθωτού, υποχρεούται να πληρώσει τον μισό καθαρό μισθό και τις εισφορές που αναλογούν σε αυτόν, δηλαδή το 50% των συνολικών εισφορών ολόκληρου του μισθού. Το κράτος, αντίστοιχα, υποχρεούται να καταβάλλει :

    το 60% του μισού καθαρού μισθού που χάνεται και
    το 100%των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού για τον χρόνο εργασίας που χάνεται (δηλαδή το υπόλοιπο 50% των συνολικών εισφορών ολόκληρου του μισθού).  

Μετά τις δυο αυτές κομβικές αλλαγές το στοίχημα της συμμετοχής των εργοδοτών, που έχουν γυρίσει την πλάτη στο πρόγραμμα, μεταφέρεται στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα χρονοδιαγράμματα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, από την περασμένη Τετάρτη 5 Αυγούστου έως και τις 24 Αυγούστου μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις της Β Φάσης για τον μήνα Ιούλιο. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις είναι απαραίτητες για να λάβουν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος. Οι δηλώσεις ένταξης της Α φάσης για τον Αύγουστο, θα μπορούν να υποβάλλονται από 1η έως και 31 Αυγούστου.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ