ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: έκρηξη δανείων αλλά προς το Δημόσιο

0

Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα κατά 8,1 δισ. ευρώ καταγράφεται το δίμηνο Μαίου – Ιουνίου, με το σύνολο ωστόσο των νέων δανείων να κατευθύνεται στο δημόσιο τομέα.

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν μεν εκρηκτική αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού αλλά ο κύριος όγκος των νέων πιστώσεων κατευθύνεται στο δημόσιο τομέα, όπου καταγράφονται σχεδόν δεκαπλάσιες καθαρές ροές δανείων σε σχέση με τον ιδιωτικό.

Την ίδια στιγμή τα δάνεια ιδιωτών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που έχουν «παγώσει» λόγω κορονοϊού, με αναστολή των δόσεων, αυξήθηκαν σε 18 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 15 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Το ενδιαφέρον από τα στοιχεία της ΤτΕ είναι ότι κατά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, με την κρίση του κορονοϊού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, συνολικά κατά 8,144 δισ. ευρώ, δηλαδή χορηγήθηκαν σε δύο μήνες νέα δάνεια που ξεπερνούν το 4% του ΑΕΠ. Όμως, αυτή η μεγάλη αύξηση κατά κύριο λόγο αφορά πιστώσεις που κατευθύνθηκαν στο δημόσιο τομέα και ήταν αυξημένες κατά 8,235 δισ. ευρώ, ενώ οι πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένες, με το υπόλοιπο χρηματοδότησης να συρρικνώνεται από 147,694 δισ. σε 147,603 δισ. ευρώ.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Όσον αφορά το δημόσιο τομέα, έμπειρα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν στο News247.gr ότι το φαινόμενο της μεγάλης αύξησης πιστώσεων εξηγείται από το γεγονός ότι το κράτος έχει αναλάβει, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κρίσιμο ρόλο στην παροχή στήριξης της οικονομίας και ενισχύει τη ρευστότητά του με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και η άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οι τράπεζες χορηγούν μεν νέα δάνεια, έχοντας θέσει ως ετήσιο στόχο να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις, όμως, δεν παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση του υπολοίπου χρηματοδοτήσεων, επειδή βρίσκεται πάντα σε εξέλιξη η διαδικασία «απόρριψης» προβληματικών δανείων από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Μια άλλη, σημαντική παράμετρος της στήριξης που παρέχουν αυτή την περίοδο οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας είναι οι αναστολές πληρωμών για δάνεια, κυρίως επιχειρήσεων, που σημείωσαν και τον Ιούνιο σημαντική αύξηση.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ, «σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τον Ιούνιο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που υπήχθησαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανήλθε σε 18.043 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, τα δάνεια αυτά αφορούν στεγαστικά δάνεια (8.723 εκατ. ευρώ), δάνεια προς Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (6.596 εκατ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1.320 εκατ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1.402 εκατ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ)».

Τα στοιχεία για δάνεια και καταθέσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος,

Τον Ιούνιο του 2020, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 6,0% από 4,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 3.713 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.037 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων μειώθηκε σε 4,6% από 6,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 270 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 200 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τη γενικής κυβέρνησης, σημειώνεται ότι:

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2020, ήταν θετική κατά 3.354 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.681 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 38,6% από 22,4% τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα αναφέρεται ότι: Τον Ιούνιο του 2020, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 0,4% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 359 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 356 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αντίστοιχα, για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα αναφέρεται ότι:

Τον Ιούνιο του 2020, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 0,4% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 359 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 356 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2020, ήταν θετική κατά 307 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 429 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 3,7% από 4,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 3,8% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 250 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 386 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 2,7% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 57 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 42 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση επαγγελματιών, αγροτών, ατομικών επιχειρήσεων

Τον Ιούνιο του 2020, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 42 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 16 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -1,9% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών

Θετική κατά 10 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούνιο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 89 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,7% από -2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις

Μείωση κατά 178 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2020, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 1.917 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -28,0% από -24,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 448 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2020, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 1.717 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 8,4% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 398 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2020, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1.523 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 19,3% από 21,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 461 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.458 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 63 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 65 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιούνιο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 194 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 6,0% από 7,0% τον προηγούμενο μήνα.

news247.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ