ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ στα Ταμεία λόγω κορονο-κρίσης

0

Συγκεκριμένα, εκτός από τον προϋπολογισμό του κλάδου της κύριας ασφάλισης, συνολικά ο ο προϋπολογισμός του  e-ΕΦΚΑ, στον οποίο έχει ενσωματωθεί και ο κλάδος της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και του  ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ, βρίσκονται σε αρνητική "τροχιά".

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως το ταμειακό έλλειμμα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού έφτασε τον περασμένο μήνα στα 600 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η εισηγητική  έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για φέτος προέβλεπε ταμειακό έλλειμμα κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ. Συνεπώς έχει καταγραφεί μια αρνητική απόκλιση της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ.

Αιτία αυτής της απόκλισης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του e-EΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ, δεν είναι άλλη  από τις συνέπειες της κορονο-κρίσης πάνω στα έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Ενδεικτικά, τον Μάιο, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές ήταν 33% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι και 40% χαμηλότερα  σε σχέση με τον στόχο που προέβλεπε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο e-EΦΚΑ (κύρια και επικουρική ασφάλιση) έχει διαμορφώσει ένα ταμειακό έλλειμμα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για ταμειακό  πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ. Ακολουθεί ο ΟΑΕΔ με ταμειακό έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για ταμειακό πλεόνασμα 470 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο  ΕΟΠΥΥ έχει  ταμειακό έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή κοντά στις προβλέψεις του προϋπολογισμού (141 εκατ. ευρώ).

Ο e-EΦΚΑ ήδη έχει ξεκινήσει να αντλεί πόρους από τα ρευστά διαθέσιμα προκειμένου να καλύπτει κάθε μήνα τις "τρύπες" του. Για παράδειγμα, ο κλάδος της κύριας ασφάλισης έχει (πλεονάζοντα) αποταμιευμένα  διαθέσιμα γύρω στα 2 δισ. ευρώ αντί για 2,7 δισ. ευρώ που είχε προ της κορονο-κρίσης. Όσον αφορά τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, έχει ρευστά διαθέσιμα 1  δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν συνεχισθούν και τους επόμενους μήνες τα ίδια ταμειακά ελλείμματα στον κλάδο της κύριας ασφάλισης και δεν υπάρξει κάποια αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, τα ρευστά διαθέσιμα θα φτάσουν στα όριά τους τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Μεγαλύτερες αντοχές, όσον αφορά τα ρευστά διαθέσιμά του, φαίνεται πως έχει ο ΟΑΕΔ, καθώς, όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη, τα ρευστά του διαθέσιμα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Δεν ισχύει, όμως, καθόλου το ίδιο για τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δεν έχει αρκετά διαθέσιμα προκειμένου να κλείσει μόνος του (όπως ο e-ΕΦΚΑ και ο ΟΑΕΔ) τις "τρύπες" που έχουν προκληθεί στα έσοδα από τις εισφορές υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

capital.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ