ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O ESM υπόσχεται αρνητικό επιτόκιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

0

Σε ανάλυση του που αναρτήθηκε σήμερα Τετάρτη στο Blog του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης,  ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, κ. Καλίν Ανεβ Γιάνσε προωθεί την νέα πιστωτική γραμμή με δέλεαρ το αρνητικό επιτόκιο.

Όπως εξηγεί στην ανάρτηση του ο ΕΜΣ έχει μειώσει το κόστος έγκρισης εκταμίευσης του δανείου στο 0,1%. Με αυτή την συνθήκη και με το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού του οργανισμού ( -0,21% ) που έχει πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ ο δανεισμός για τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν το νέο εργαλείο του του ΕΜΣ θα είναι μαζί με τα έξοδα έκδοση και διαχείρισης των κοινωνικών ομολόγων όπως τα θα τα ονομάσει ο Μηχανισμός θα είναι στο -0,07% για ενδεχόμενο 7ετή δανεισμό και 0,08% για 10ετή δανεισμό . Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος αυτά τα επιτόκια δεν είναι εφικτά από τις αγορές για τις περισσότερες από τις χώρες της ζώνης Ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Γιάνσε σημειώνει ότι πρόκειται για ανοιχτό δάνειο που μπορεί να κάνει κάθε κράτος μέλος μέχρι και το 2022. Ακόμη και αν ένα κράτος αιτηθεί την χρηματοδότηση για να έχει διαθέσιμα τα κονδύλια. Αν δεν τα εκταμιεύσει δεν θα έχει καμμία υποχρέωση ειδικά για τον 7ετή δανεισμό που θα έχει αρνητικό επιτόκιο.

Αν χρειαστεί τα χρήματα θα πρέπει να τα ζητήσει. Έχει την δυνατότητα να εκταμιεύσει το σύνολο του ποσού σε 7 μήνες για να καλύψει όπως προβλέπεται άμεσες ή έμμεσες ανάγκες που σχετίζονται με την κρίση (την υγειονομική ή την οικονομική ) που έχει προκαλέσει η επέκταση του κορονοϊού .

Είναι φανερό ότι η ανάρτηση έγινε για να σπάσει η απροθυμία των κρατών μελών να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του οργανισμού αφού όλοι έχουν κατά νου τις διαδικασίες και την αυστηρότητα προς την Ελλάδα παρότι υπάρχουν πολλαπλές διαβεβαιώσεις ότι η νέα αυτή πιστωτική γραμμή δεν θα βαδίσει τα χνάρια του ελληνικού μνημονίου.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ