ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει σε µισθούς, ωράρια και εισφορές για 1 εκατ. εργαζόµενους

0

Ένα μεικτό σύστηµα, µε νέα και παλαιά εργαλεία που µπορούν να λειτουργούν συνδυαστικά ή και συµπληρωµατικά στην αγορά εργασίας, µπαίνει σε εφαρµογή από τη ∆ευτέρα 1η Ιουνίου. Το νέο τοπίο αφορά πάνω από ένα εκατοµµύριο εργαζόµενους και ρυθµίζει, µε όρους... πανδηµίας κορονοϊού, µισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Καθώς το µέτρο των αναστολών συµβάσεων που πρωταγωνίστησε στη φάση της απόλυτης καραντίνας σβήνει σταδιακά και παραµένει ενεργό µόνο για στοχευµένους κλάδους, στο προσκήνιο έρχεται το πρόγραµµα «Συν–Εργασία», που απευθύνεται στο σύνολο των µισθωτ

ών πλήρους απασχόλησης των επιλέξιµων επιχειρήσεων βάσει µείωσης τζίρου.

Από αύριο παύει η γενικευµένη εκδοχή των αναστολών συµβάσεων εργασίας

Η 31η Μαΐου είναι χρονικό ορόσηµο για τη λήξη της πρώτης φάσης, κατά την οποία τέθηκαν σε αναστολή οι συµβάσεις 800.000 και πλέον µισθωτών. Τον Ιούνιο το εργαλείο θα είναι διαθέσιµο µόνο:

  •     για όσους µένουν κλειστοί µε κρατική εντολή
  •     για στοχευµένους κλάδους και ειδικότερα για τον τουρισµό, την εστίαση, τις µεταφορές, τον πολιτισµό και τον αθλητισµό.

Ειδικά αυτές οι επιχειρήσεις µπορούν να θέσουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζοµένων τους. ∆ίνεται δηλαδή η δυνατότητα ακόµη και να µην επαναλειτουργήσουν -αν και επιτρέπεται- για µια δοκιµαστική περίοδο, διατηρώντας το σύνολο των µισθωτών τους σε αναστολή. Οι εργαζόµενοι θα λάβουν αποζηµίωση 534 ευρώ, εφόσον τελούν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιούνιο ή κατ’ αναλογία των ηµερών διάρκειας της αναστολής εφόσον θα τελούν σε αναστολή ένα τµήµα του Ιουνίου. Για κάθε ηµέρα που παραµένουν σε αναστολή δικαιούνται 17,8 ευρώ και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονοµαστικού τους µισθού από το κράτος.

Για παράδειγµα σε ξενοδοχείο που επανεκκινεί τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου και διατηρεί το 80% των εργαζοµένων του σε αναστολή όλο τον Ιούνιο, οι µισθωτοί αυτοί θα λάβουν 534 ευρώ. Αν η αναστολή τους διαρκέσει µόνο 15 ηµέρες, θα λάβουν 267 ευρώ κ.ο.κ. Οι υπόλοιποι εργαζόµενοι περνούν στο µισθολόγιο του εργοδότη και µπορούν να µπαίνουν στο νέο σχήµα της εκ περιτροπής (προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας) εργασίας και στο πρόγραµµα «Συν–Εργασία». Αντίστοιχα θα «τρέξει» το µέτρο και για τον Ιούλιο, µε την εξαίρεση πως πλέον δεν θα µπορούν να εντάσσονται οι επιχειρήσεις εστίασης.

Από αύριο µπαίνει σε εφαρµογή το πρόγραµµα «Συν–Εργασία»

Το µέτρο εφαρµόζεται έως τις 30 Σεπτεµβρίου, αλλά η ένταξη θα γίνεται µήνα µήνα. Κάθε µήνα θα ελέγχεται ο τζίρος, αθροιστικά από τον Μάρτιο έως και τον προ-προηγούµενο µήνα, σε σύγκριση µε τους αντίστοιχους µήνες των προηγούµενων τριών ετών (µε αυξηµένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019), ώστε να επιβεβαιώνεται η πτώση 20% και η δυνατότητα συµµετοχής της επιχείρησης. Ο καθαρός κατώτατος των 550 ευρώ είναι το ελάχιστο δίχτυ προστασίας. Ειδικότερα:

1. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου ως εξής:

    Για τον Ιούνιο, πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% για τους µήνες Μάρτιο και Απρίλιο
    Για τον Ιούλιο, πτώση τουλάχιστον 20% για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο κ.ο.κ.
    Κάθε µήνα οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόµενους που θέτουν σε καθεστώς µειωµένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούµενων µηνών. Για επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα η σύγκριση θα γίνεται µε τα διαθέσιµα στοιχεία. ∆ικαίωµα συµµετοχής έχουν και οι εποχικές επιχειρήσεις, όπως και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά.

2. Ο εργοδότης έχει το δικαίωµα να περιορίσει τον χρόνο εργασίας του εργαζοµένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς µεταβολή της σχέσης εργασίας.

3. Ο κρατικός προϋπολογισµός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόµενο, καλύπτοντας το 60% της αµοιβής που αντιστοιχεί στο διάστηµα κατά το οποίο δεν δουλεύει.

4. Ο εργοδότης καλύπτει το σύνολο των εισφορών στο ύψος του ονοµαστικού µισθού.

5. Η καθαρή αµοιβή δεν µπορεί να πέφτει κάτω από το ύψος του κατώτατου µισθού (550 ευρώ).

6. ∆υνατότητα συµµετοχής έχουν όλοι οι υφιστάµενοι εργαζόµενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων. Για τις εποχικές επιχειρήσεις έχουν δικαίωµα συµµετοχής όλοι οι εργαζόµενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, µέχρι τον αριθµό των εργαζοµένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο µήνα. Για παράδειγµα, εποχικό κατάλυµα που πέρυσι τον Ιούλιο είχε 10 εργαζόµενους πλήρους απασχόλησης µπορεί να επαναπροσλάβει 10 και να τους εντάξει όλους στον µηχανισµό.

7. Για όσο διάστηµα ο εργαζόµενος βρίσκεται σε καθεστώς µειωµένης απασχόλησης ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύµβασης εργασίας.

Λόγω και των µειωµένων φόρων, η αναπλήρωση του εισοδήµατος κυµαίνεται από 83,5% έως 100% του καθαρού µισθού. Η µέγιστη µείωση κυµαίνεται στο 16,5% και αφορά µισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ µεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών τους διασώζουν όσοι εισπράττουν τον κατώτατο, ενώ µικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται στην ίδια περιοχή. Η απώλεια κινείται στο 7% για µεικτούς µισθούς της τάξης των 700 ευρώ. Το όφελος για την επιχείρηση είναι 34,1%.

Ετσι, για µεικτό µισθό 700 ευρώ (καθαρός µετά από εισφορές και φόρους: 593 ευρώ), µε µείωση της απασχόλησης κατά 50%, η µείωση του µισθολογικού κόστους (όφελος για τον εργοδότη) είναι 34% και ο καθαρός µισθός µετά από εισφορές και φόρους φτάνει τα 550 ευρώ (93% αναπλήρωση για τον εργαζόµενο).
Μείωση εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες µονάδες έρχεται από 1ης Ιουνίου για όλους τους µισθωτούς πλήρους απασχόλησης

Πρόκειται για το πρώτο βήµα στην αποµείωση του όγκου του µη µισθολογικού κόστους, που ενώ θεσµοθετήθηκε σε... ανύποπτο χρόνο, θα συνδυαστεί τώρα µε το πρόγραµµα «Συν–Εργασία» (ο εργοδότης καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του µισθωτού).

Με την αφαίρεση των 0,90 ποσοστιαίων µονάδων µειώνεται το µη µισθολογικό κόστος κατά 2,21%, καθώς το συνολικό ασφάλιστρο του βασικού πακέτου κάλυψης πέφτει από 40,56% σε 39,66%. Η ελάφρυνση µοιράζεται κατά 0,48 µονάδες στον εργοδότη και κατά 0,42 στον εργαζόµενο. Η µείωση προκύπτει από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕ∆ (κλάδος ανεργίας και κοινωνικής πολιτικής).

Για τους µισθωτούς που δεν θα ενταχθούν σε µέτρα έκτακτα λόγω κορονοϊού, η µείωση των εισφορών θα οδηγήσει σε κυµαινόµενη αύξηση των καθαρών προ φόρου αποδοχών τους, η οποία ξεκινά από 2,73 ευρώ για τους αµειβόµενους µε τον κατώτατο µισθό των 650 ευρώ και φτάνει έως και τα 27,3 ευρώ τον µήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ. Ειδικά για τους αµειβόµενους µε τον κατώτατο µισθό η αύξηση θα ισχύσει είτε ο µισθωτός ενταχθεί στη «Συν–Εργασία» είτε όχι. Αντίθετα, για όσους ενταχθούν στο νέο πρόγραµµα µε µισθούς υψηλότερους του κατώτατου, η µείωση των καθαρών αποδοχών λόγω της µείωσης του ωραρίου απασχόλησης θα εξαφανίσει την ωφέλεια από τη µείωση εισφορών.

∆ώρο Πάσχα

Μέχρι 30 Ιουνίου πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό στους εργαζοµένους τους οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑ∆ και έκαναν χρήση του µέτρου της αναστολής συµβάσεων. Σε δεύτερο χρόνο θα λάβουν την κρατική επιδότηση για το τµήµα του ∆ώρου που αντιστοιχεί στις ηµέρες αναστολής των συµβάσεων εργασίας.

Ειδική δέσµη µέτρων προβλέπεται το καλοκαίρι για τους εποχικούς εργαζόµενους, είτε επαναπροσληφθούν είτε όχι

Ειδικότερα, χορηγείται ως µηνιαία οικονοµική ενίσχυση το επίδοµα εποχικής ανεργίας έως και τον Σεπτέµβριο σε περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Παράλληλα, το κράτος αναλαµβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόµενων µερικής απασχόλησης. Τέλος επεκτείνονται τα επιδόµατα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο µήνες.

Επικουρικές

Ο Ιούνιος είναι µήνας αλλαγών και στο Ασφαλιστικό, καθώς στην πληρωµή της ερχόµενης Τρίτης 2 Ιουνίου εφαρµόζεται το µέτρο που ψηφίστηκε τον περασµένο Φεβρουάριο για την κατάργηση των περικοπών του 2016 και του πλαφόν των 1.300 ευρώ. Αυξήσεις στην επικουρική τους µεσοσταθµικά 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου) θα δουν 236.274 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2014 και είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016. Πρόκειται κυρίως για πρώην µισθωτούς ΙΚΑ αλλά και πρώην τραπεζοϋπάλληλους της Πίστεως, της Εµπορικής και της ΕΤΒΑ, ναυτικούς και τουριστικούς πράκτορες, εµποροϋπαλλήλους, δικηγόρους κ.ά.

ethnos.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ