ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενική Γραμματεία Εμπορίου: Σαρωτικοί έλεγχοι για να μην αυξηθεί η τιμή στο πετρέλαιο

0

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων εκτιμά ότι από την Τετάρτη αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων

Σαρωτικούς ελέγχους θα κάνει στην αγορά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης εξαιτίας της ανόδου στην τιμή του πετρελαίου μετά τη νέα κρίση προανήγγειλε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, στόχος είναι να βρεθούν οι επιτήδειοι, προκειμένου «να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο».

Πάντως, ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων αναμένει η αγορά σε συνέχεια των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές που προκάλεσαν οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αλλά και οι φόβοι που υπάρχουν για κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν και για περαιτέρω αναταράξεις στον εφοδιασμό της διεθνούς αγοράς με αργό.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε τη Δευτέρα σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να περάσει στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς.

Πάντως, οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντίζελ κ.λπ.) και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου των προηγούμενων πέντε ημερών. Συνεπώς, αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες μία με δύο ημέρες και θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά ότι από την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων και του υγραερίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς. Και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ