ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ECOFIN: Εκτός 'λίστας' φορολογικών παραδείσων εννέα χώρες

0

Οχτώ χώρες βγαίνουν από τη «μαύρη» λίστα των χωρών που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους. Σε αυτό κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες (ECOFIN). Ετσι, η λίστα των 17 φορολογικών παραδείσων θα συμπεριλαμβάνει πλέον 9 μόλις χώρες.

Τα νησιά Μπαρμπέιντος, η Γρενάδα, η Δημοκρατία της Κορέα, το Macao SAR, η Μογγολία, ο Παναμάς , η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οδηγούνται πλέον στην «γκρίζα» λίστα, μετά τη δέσμευσή τους να τεθούν υπό στενή παρακολούθηση από τις ευρωπαϊκές Αρχές.

Οι υπουργοί έκριναν ότι η διαγραφή από τη μαύρη λίστα των χωρών αυτών ήταν δικαιολογημένη «υπό το πρίσμα μιας εμπειρογνωμοσύνης αξιολόγησης των δεσμεύσεων που ανέλαβαν αυτές οι δικαιοδοσίες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν από την ΕΕ». Οι δεσμεύσεις στηρίχθηκαν με επιστολές που υπογράφηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Μετά και την σημερινή απόφαση, στη μαύρη λίστα απομένουν 9 μόνο χώρες. Πρόκειται για την Αμερικανική Σαμόα, το Μπαχρέιν, το Γκουάμ, τους Νήσους Μάρσαλ, τη Ναμίμπια, το Παλάου, την Αγία Λουκία, τα νησιά Σαμόα και Τρινιντάντ και το Τομπάγκο. Ο κατάλογος περιέχει επίσης συστάσεις σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για να απαλειφθούν.

Την περαιτέρω μείωση του αριθμού των χωρών είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα.

«Η μαύρη λίστα είναι η αρχή και όχι το τέλος της διαδικασίας. Η διαδικασία του σκρίνινγκ για το ποιος είναι μέσα και ποιος έξω από τη λίστα ήταν αυστηρή. Μένει να δούμε αν οι δεσμεύσεις που έχουν υποσχεθεί τα κράτη που θα μπουν στη γκρίζα λίστα θα τηρηθούν», καλώντας τα κράτη-μέλη να δημοσιοποιήσουν τις επιστολές αυτές. Ο Επίτροπος επανέλαβε την ανάγκη για κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση, κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος του 2018.

Τον Δεκέμβριο, η «γκρίζα λίστα» συμπεριλάμβανε 47 χώρες που ναι μεν υπήρξαν φορολογικοί παράδεισοι αλλά συμφώνησαν να αλλάξουν τη νομοθεσία τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα προκειμένου να μην μπουν στη μαύρη λίστα. Ακόμη ένας κατάλογος 8 χωρών που έχουν πληγεί από τυφώνες θα επανεξεταστούν τον Φεβρουάριο του 2018.

Χώρες όπως η Μογγολία, η Νότια Κορέα, το Γκουάμ, το Μπαχρέιν και τα νησιά Σαμόα βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα. Η Τουρκία εντάχθηκε τελικά στην «γκρίζα» λίστα, για θέματα διαφάνειας. Αρκετές χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία επίσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ