ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με έναν αριθμό όλες οι συναλλαγές στο Δημόσιο

0

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr πρέπει να πάμε λίγο πίσω για να δούμε ότι η ενοποίηση των πολλών αριθμών και πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας ανα υπηρεσία δεν είναι κάτι νέο ως ιδέα.

Το σχέδιο αυτό για ενοποιήση των παραπάνω μοναδικών αριθμών για τον πολίτη είναι παλιό. Η πρόταση αυτή ήρθε πρώτα πριν από χρόνια από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα.

Σχέδιο πολλών υπουργών είναι να εξελιχθεί ο ΑΜΚΑ σε μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου ο ίδιος αριθμός ισχύει τόσο για την Κοινωνική Ασφάλιση - υγεία, την Αστυνομική Ταυτότητα και για το Φορολογικό Μητρώο.

Όπως είναι γνωστό ο ΑΜΚΑ καθιερώθηκε με το νόμο 2084/1992 που εισηγήθηκε ο ίδιος και αφορά στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στους εργοδότες και ψηφίστηκε στη Βουλή,  ενώ ουσιαστικά άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 1993.

Η θεσμοθέτηση ενός και μοναδικού αριθμού για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο και με οποιοδήποτε τρίτο εκτιμάται ότι θα έχει άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, θα ενισχύσει τη διαφάνεια των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών και θα περιορίσει αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία.

Επίσης τέσσερις προτεραιότητες έχει θέσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο και αυτές είναι η περαιτέρω απλούστευση της νομοθεσίας με στόχο την άρση των διοικητικών βαρών, η ενίσχυση του δικτύου των ΚΕΠ και της διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ , η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη και η επέκταση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Μάλιστα, δίνεται έμφαση στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων που θα έχουν οι παρεμβάσεις. Φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί ένα «βαρόμετρο» όσον αφορά τις αλλαγές που θα εφαρμόζονται στη δημόσια διοίκηση, με βάση τις εμπειρίες του πολίτη και των επιχειρήσεων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ