ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
LIFESTYLE

Ένκε Φεζολλάρι: «Μέχρι το 2000 δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε αλβανικά στο λεωφορείο στην Ελλάδα»

0

"Όταν ήμουν μικρός έλεγα στη μάνα μου: μη μιλάς αλβανικά. Δεν ήθελα. Είχε έρθει μία κοπέλα από την Αλβανία και κορόιδευα εκείνην για να μην ασχολούνται με μένα", εξομολογείται ο Ένκε Φεζολλάρι.

Στον καναπέ της εκπομπής «Στούντιο 4» κάθισε το απόγευμα της Δευτέρας (19/2) ο Ένκε Φεζολλάρι. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης άνοιξε τα χαρτιά του στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, μιλώντας για τον ρατσισμό που βίωσε όντας αλβανικής καταγωγής και πώς αυτό το παρουσιάζει ο ίδιος μέσα από την Τέχνη.

«Όταν ήρθαμε οι Αλβανοί τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα, έγιναν διάφορα εγκλήματα. Οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να ζουν με ανοιχτές τις πόρτες και ξαφνικά εισέβαλαν οι «άλλοι». Σίγουρα εισέβαλαν και κακοποιητικά στοιχεία αλλά τα ΜΜΕ έκαναν μία μεγάλη ζημιά, τροφοδότησαν όλο αυτό ενώ είχαν μία μεγάλη ευθύνη», ανέφερε αρχικά ο Ένκε Φεζολλάρι.

«Θυμάμαι ότι μέχρι το 2000 δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε τη γλώσσα μας στο λεωφορείο. Υπήρχε ένα μεγάλο ταμπού. Κι αυτό το «σε βαφτίζω με το ζόρι» υπήρχε, «εδώ θα σε λέω Μαρία». Και όταν ήρθαν οι Πακιστανοί και έπεσε το μεροκάματο – πάμε πάμε στην ταξική πάλη – ξαφνικά ο Αλβανός έπαιρνε πιο καλό μισθό, να χτίζει και να παίρνει δάνεια», περιγράφει ο ηθοποιός στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Όταν ήρθαν οι «κατώτεροι» άνθρωποι, άρχισαν οι Αλβανοί να είναι ρατσιστές με τους Πακιστανούς. Πολλοί μάλιστα εντάχθηκαν και στα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, έλεγαν ότι δεν είναι Αλβανοί απλώς έχουν μία μακρινή καταγωγή από εκεί. Γενικά έχουμε την εντύπωση ότι ο άλλος θα μας κάνει κακό», επισήμανε ο Ένκε Φεζολλάρι για το θέμα του ρατσισμού.

«Όταν ήμουν μικρός έλεγα στη μάνα μου: μη μιλάς αλβανικά. Δεν ήθελα. Με έλεγαν «Αλβανό» στο σχολείο κι εγώ τι έκανα; Είχε έρθει μία κοπέλα από την Αλβανία και κορόιδευα εκείνην για να μην ασχολούνται με μένα», εξομολογείται σε άλλο σημείο ο Ένκε Φεζολλάρι.

zappit.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ