ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
LIFESTYLE

Ο Γιάννης Σμαραγδής στις «Αντιθέσεις» για τον «Καποδίστρια»: «Δε με πειράζει να με δολοφονήσουν, αρκεί να τελειώσω το έργο»

0

 Ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε για την προσωπικότητα του σπουδαίου πολιτικού, αλλά και για την επίθεση που δέχτηκε όταν έβγαλε στις κινηματογραφικές αίθουσες το κινηματογραφικό έργο «Νίκος Καζαντζάκης»

  •     Ξεκινούν τα γυρίσματα του «Ιωάννη Καποδίστρια»
  •     «Η Ελένη μου δάνειζε τα φτερά της. Της οφείλω τα πάντα»
  •     Η νέα ταινία του Γ. Σμαραγδή για τον Καποδίστρια
  •     Αιχμηρός ο Κρητικός σκηνοθέτης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Έναν εκλεκτό προσκεκλημένο είχε η εκπομπή «Αντιθέσεις» την Παρασκευή και πιο συγκεκριμένα τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή ο οποίος έκανε σαφείς αναφορές στην ταινία «Ιωάννης Καποδίστριας» που ετοιμάζει και προσδοκά το κινηματογραφικό κοινό της Ελλάδας.

Ο κ. Σμαραγδής μίλησε για την προσωπικότητα του σπουδαίου πολιτικού, αλλά και για την επίθεση που δέχτηκε όταν έβγαλε στις κινηματογραφικές αίθουσες το κινηματογραφικό έργο «Νίκος Καζαντζάκης» όπου σύμφωνα με τον ίδιο ήταν η αφορμή της μη χρηματοδότησής  για το έργο που θα προβληθεί φέτος. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα γλυπτά του Παρθενώνα με τον ίδιο να δηλώνει πως έχει λάβει χώρα ένα πολιτιστικό έγκλημα.

Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης αφιέρωσε την εκπομπή της Παρασκευής στον Ιωάννη Καποδίστρια, την τεράστια αυτή προσωπικότητα που σφράγισε την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας και της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα. Και δεν υπήρχε καλύτερος συνομιλητής από τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή ο οποίος έχει βγάλει στις κινηματογραφικές αίθουσες σπουδαία έργα όπως  τα «El Greco» και «Νίκος Καζαντζάκης».

Εντός του 2023, η πρώτη κλακέτα για τη ταινία «Ιωάννης Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα το όνομα του πρωταγωνιστή. Ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε για την προσωπικότητα του Έλληνα διπλωμάτη, τονίζοντας: «Δε με πειράζει να με δολοφονήσουν. Αρκεί να προλάβω να τελειώσω το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας». Ακόμη τους ενοχλεί ο Καποδίστριας. Ευτυχώς, υπάρχουν και Έλληνες που καταλαβαίνουν τη σημασία να βγει στις αίθουσες  ένα τέτοιο έργο».

Ο ίδιος μέσα από τον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ ΤV προέβη στην εξομολόγηση πως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, ο ίδιος ολοκληρώνει και επίσημα τον κύκλο του ως σκηνοθέτης. Επίσης, με έμμεσο τρόπο καυτηρίασε τη στάση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που δε χρηματοδοτεί την ταινία του Ιωάννη Καποδίστρια.

«Εάν κάνω την ταινία όπως θέλω, κλείνω ως σκηνοθέτης. Το χρέος μου προς την πατρίδα το έχω κάνει. Την αγάπη του κόσμου την εισπράξαμε. Δόξα το Θεό είχαμε και εχθρούς. Γιατί οι εχθροί συσπειρώνουν τους οπαδούς και φίλους. Και πάνω απ’ όλα δεν επηρεάστηκα από μόδες. Με τις δυνάμεις μου, το κεράκι προσπάθησα να ανάψω. Να μη ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα γερό τόπο που δημιούργησε έναν ολόκληρο πολιτισμό και πρέπει να ξαναγίνουμε φωτοδότες. Διανοείστε ότι σκηνοθετώ το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας» και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δε χρηματοδοτεί την ταινία? » είπε ο κ. Σμαραγδής.

Μιλώντας στις «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη, ήταν αποκαλυπτικός, με εξομολογήσεις και σκέψεις, με τον ίδιο να αναφέρεται στη μεγάλη απώλεια της  ζωή του, τη σύζυγο του Ελένη, η οποία όπως είπε του δάνειζε τα φτερά της, σημειώνοντας ότι της οφείλει τα πάντα. 

«Διαβάζοντας το σενάριο, διορθώνοντάς το, όπως έκανε σε όλα μου τα έργα, έβαλε τη σφραγίδα της. Εγώ είμαι δημιούργημα της Ελένης».

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης, μεταξύ άλλων, ανέγνωσε και την επιστολή της γνωστής ηθοποιού, Ναταλίας Καποδίστρια. Η κ. Καποδίστρια εξέφρασε το θαυμασμό της για το συγκεκριμένο σενάριο, ενώ μίλησε με κολακευτικά σχόλια για το σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών και αρχιτέκτονας ψυχών και φωτός Γιάννης Σμαραγδής ο οποίος θέλει να αναδείξει το Ελληνικό Φως και το βαθύ όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρθηκε στα εμπόδια που υπήρξαν στη νέα του ταινία. 

«Η επίθεση που έγινε από ορισμένα κέντρα για την ταινία «Νίκος Καζαντζάκης» ήταν για να μην κάνω την ταινία του Ιωάννη Καποδίστρια. Όλοι το ήξεραν ότι θα έκανα την ταινία με τον Καποδίστρια. Ο στόχος ήταν να μη γίνει ποτέ. Αυτά τα κέντρα είναι όμοια με εκείνα που τον δολοφόνησαν» είπε.

Συγκινημένος αναφέρθηκε και στη δεύτερη απώλεια του, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ φώτισε άγνωστες πτυχές της συνάντησης Παπαθανασίου - Ψαραντώνη.

«Κοίταζα τον Ψαραντώνη πως θα αντιδρούσε. Σαν μικρό παιδί έκανε. Εσύ είσαι από τον Όλυμπο, ενώ εγώ είμαι από τον Ψηλορείτη. Τον προσφώνησε θεϊκά τον Βαγγέλη. Ο Ψαραντώνης είχε πει πως έχει μεγάλη αξία ο Β. Παπαθανασίου και μου έκανε τρομερή εντύπωση» υποστήριξε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της κλοπής των μαρμάρων του Παρθενώνα  με το κ. Σμαραγδή να σημειώνει πως  πρόκειται για ένα τεράστιο έγκλημα πολιτισμού.

«Είναι ένα τεράστιο έγκλημα πολιτισμού. Τεράστιο έγκλημα και πρέπει να επανορθωθεί» κατέληξε ο κ. Σμαραγδής.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ