ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
LIFESTYLE

Μαρία Εκμεκτσίογλου: «Είμαι Πολίτισσα βυζαντινής καταγωγής, έχω γενεαλογικό δέντρο από το 1713»

0

«Το να είσαι Ρωμιά από την Πόλη είναι τιμή και περηφάνια», λέει η Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Στη Μαρία Ανδρέου και το ένθετο Enjoy που κυκλοφορεί με την κυριακάτικη δημοκρατία έδωσε συνέντευξη η Μαρία Εκμεκτσίογλου. Η γνωστή μαγείρισσα μίλησε για την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την οικογένειά της.

Μαρία, πώς είναι να είσαι Ρωμιά στην Πόλη; Πόσοι Έλληνες έχετε απομείνει στην Κωνσταντινούπολη και κρατάτε ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την Ορθοδοξία μας;

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη όπου γεννήθηκα εγώ και όλοι οι πρόγονοί μου. Το γενεαλογικό μου δέντρο ξεκινάει από το 1700. Είμαι Πολίτισσα βυζαντινής καταγωγής. Έχω γενεαλογικό δέντρο από το 1713. Η μισή μου οικογένεια είναι από τα Ταταύλα και η άλλη μισή από τη Σαφράμπολη. Το να είσαι Ρωμιά από την Πόλη είναι τιμή και περηφάνια.

Είναι ο τόπος που γέννησε φιλοσόφους, λόγιους και άξιους άνδρες και γυναίκες, που τίμησαν και συνεχίζουν να τιμούν τον τόπο. Μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε ψυχικά αμέτρητοι. Κρατάμε σαν φρουροί τις εκκλησίες μας, τα σχολεία μας, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τη γαστρονομία, τα ήθη και τα έθιμά μας. Εδώ χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας, με τον Πατριάρχη μας να πρωτοστατεί και να έχει κάνει θυρανοίξια σε αμέτρητες εκκλησίες στην Πόλη και την Ανατολή.

Σε αυτή την πόλη ετοιμάζεται κάθε 10 χρόνια το άγιο μύρο με απόλυτη κατάνυξη και πάει σε όλες τις εκκλησίες της γης για να βαφτίζονται τα μωράκια. Φέτος είχα τη χαρά για δεύτερη φορά να παρευρεθώ και εγώ σε αυτή τη θεία τελετή και να ανακατώσω το καζάνι με τα έλαια και τα 57 βότανα από τα οποία φτιάχνεται το άγιο μύρο.

zappit.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ