ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΚΡΗΤΗ

«Γολγοθάς» η φοιτητική στέγη – Στα ύψη τα ενοίκια σε Χανιά, Ρέθυμνο και μεγάλες πόλεις

0

 Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με χιλιάδες φοιτητές και γονείς να παλεύουν μάταια για μια αξιοπρεπή στέγη. Στα Χανιά, αλλά και σε όλες τις φοιτητουπόλεις, τα ενοίκια εκτοξεύονται, τα σπίτια λιγοστεύουν και η βραχυχρόνια μίσθωση στραγγίζει την αγορά

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς η αναζήτηση φοιτητικής στέγης εξελίσσεται σε έναν πραγματικό Γολγοθά. Η εκτόξευση των ενοικίων, η περιορισμένη διαθεσιμότητα και η κυριαρχία των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετατρέπουν την εύρεση σπιτιού σε αδύνατη αποστολή για πολλούς φοιτητές.

Τα Χανιά στην κορυφή της κρίσης στέγης

Στην Κρήτη, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασφυκτική. Τα Χανιά, που πρωταγωνιστούν στον τουρισμό, συγκαταλέγονται στις πιο ακριβές πόλεις για φοιτητές. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χανίων, Λουκία Καλλιγιάννη, «είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί σπίτι. Μας παίρνουν καθημερινά τηλέφωνα γονείς και φοιτητές που αδυνατούν να βρουν διαμέρισμα».

Γκαρσονιέρες και μικρά δυάρια 25-35 τ.μ. νοικιάζονται έως και 600 ευρώ, ενώ τα περισσότερα είναι διαθέσιμα μόνο για λίγους μήνες (Οκτώβριο – Μάιο), καθώς τον υπόλοιπο χρόνο διατίθενται ως Airbnb. «Τα διαμερίσματα που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν φοιτητές, τροφοδοτούν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Τα Χανιά είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα σε Airbnb, άρα το πρόβλημα είναι τεράστιο», τονίζει η κ. Καλλιγιάννη.

Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο η κατάσταση χαρακτηρίζεται «τραγική», με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αναζήτηση στέγης.

Οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην Κρήτη, αλλά πλήττει συνολικά τις πόλεις με πανεπιστήμια:

  •     Αθήνα: Μικρά διαμερίσματα έως 50 τ.μ. καταγράφουν αύξηση περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι.
  •     Θεσσαλονίκη: Στο κέντρο της πόλης, οι τιμές ξεκινούν από 450 ευρώ και αγγίζουν τα 600.
  •     Πάτρα: Τα ενοίκια για φοιτητικά σπίτια 50 τ.μ. ξεκινούν από 400 ευρώ, ενώ τα ανακαινισμένα φτάνουν έως και 600.
  •     Ιωάννινα: Με φοιτητικό πληθυσμό άνω των 20.000, τα ενοίκια στο κέντρο κυμαίνονται από 450 έως 600 ευρώ.

 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΚΡΗΤΗ

«Γολγοθάς» η φοιτητική στέγη – Στα ύψη τα ενοίκια σε Χανιά, Ρέθυμνο και μεγάλες πόλεις

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ