ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δυτικά και νοτιοδυτικά του Ν. Χανίων

0

Δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων υπάρχουν τουλάχιστον 10 κοραλλιογενείς ύφαλοι που έχουν βιογενές φυσικό αέριο, εικόνες 1 και 2. Την ποσότητα την εκτιμώ σε περίπου 10 τρισ. μ3. Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε – εξάγουμε με 200 δισ. μ3 φυσικού αερίου την Ευρωπαϊκή Ένωση για 50 χρόνια που είναι και η διάρκεια ζωής των κοιτασμάτων.

Αποτέλεσμα αυτής της εκμετάλλευσης είναι το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει από την Exxon Mobil $ 650 τρισ. δεδομένου ότι η αξία των κοιτασμάτων, $ 10/1000 μ3, ανέρχεται σε $ 3.250000 δισ.
io tours

Με αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε το δημόσιο χρέος των $ 400 δισ. και μας μένουν άλλα $ 3.249600 δισ. Αμύθητο ποσό και τεράστιο οικονομικό όφελος για την Ελλάδα.

Αρα η εκμετάλλευση είναι αναγκαία και προγραμματίζεται να ξεκινήσει από την εταιρεία Exxon Mobil τον Σεπτέμβριο του 2025.

Βεβαίως, θα πρέπει να στηθεί η πλατφόρμα παραγωγής αξίας $ 4 δισ., εικόνα 3, και να δημιουργηθούν και οι εγκαταστάσεις υγροποίησης του φυσικού αερίου στη νήσο Γαύδο, όπως επίσης και οι λιμενοβραχίονες υποδοχής των πλοίων LNG, εικόνες 4 και 5.

Όλες οι διαδικασίες απαιτούν την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού. Εκτιμάται ότι για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκεται στους 10 στόχους θα χρειαστούν περίπου 10.000 άτομα. Η σημασία της εκμετάλλευσης αυτών των κοιτασμάτων είναι τεράστια και αναβαθμίζει εκθετικά τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

* Ο κ. Αντώνης Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά

 

hania.news

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ