ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σε "αναμμένα κάρβουνα" οι αγρότες για τις πληρωμές των επιδοτήσεων που έρχονται το επόμενο δίμηνο

0

Αγώνα δρόμου κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για μια σειρά πληρωμών πριν το Πάσχα για τις οποίες έχει δεσμευτεί και στους αγρότες στην Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, όπως είναι παλιές υποχρεώσεις,  eco-schemes, το υπόλοιπο της επιδότησης, τα 88 εκατ που περικόπηκαν από την πληρωμή του Οκτωβρίου κ.α.

Ταυτόχρονα οι αγρότες της Κρήτης κάθονται σε "αναμμένα κάρβουνα" για να δουν να υλοποιείται ο σχεδιασμός για επιστροφή στην κανονικότητα με άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι τα μέσα Μαρτίου, και αναμένουν το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τηρηθεί και για την φετινή πληρωμή του Οκτωβρίου 2024.

Σύμφωνα με τις  επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, το επόμενο δίμηνο και το αργότερο μέχρι το Πάσχα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να επεξεργασθεί έναν σημαντικό όγκο στοιχείων που δεν έχει καταφέρει να διαχειρισθεί στη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς και συνδέονται με τη δυνατότητά του να προχωρήσει σε πιστώσεις, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 750 εκατ. ευρώ. Είναι οι γνωστές εκκρεμότητας που τείνουν να λυγίσουν οικονομικά δεκάδες χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε μια χρονική συγκυρία που δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή για τους ασκούντες δραστηριότητα στον αγροτικό χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκκρεμότητες που υφίστανται αυτό τον καιρό συμπεριλαμβάνονται, βάσει επίσημων ανακοινώσεων:

- Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.

- Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα

- Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

- Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

- Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.

- Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

- Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Δεσμευμένα ΑΦΜ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 - 2023).

Στόχος του Οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Επίσης, έχει δοθεί άμεση εντολή, όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα.

Οικολογικά Σχήματα

Οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€.

Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

Διορθώνονται τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι και την Κυριακή 10 Μαρτίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€.

Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ

Άνοιγμα ΕΑΕ 2024

Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτηση ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ.

Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.

 

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ