ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Διαψεύδει ο ταξιδιωτικός γερμανικός "κολοσσός" FTI που φέρνει χιλιάδες τουρίστες ότι έχει προβλήματα

0

Μετά τις ανησυχίες που προκάλεσαν πληροφορίες από τη Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες ότι αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης FTI, που φέρνει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και στην Κρήτη, διαψεύδει τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, περί προβλημάτων υπογραμμίζοντας πως τόσο το 2022/23, όσο και το τρέχον 2023/24, διαγράφει καλή πορεία, τόσο επιχειρησιακά, όσο και στρατηγικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής ιστοσελίδας touristik aktuell, η δήλωση της εταιρίας στηρίζεται στα προκαταρκτικά στοιχεία για το τουριστικό έτος 2022/23, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών ήταν περίπου 10% υψηλότερος από το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και στις τάσεις των κρατήσεων το καλοκαίρι του 2024, οι οποίες είναι “ιδιαίτερα θετικές”. Ιδίως στον τομέα των τουριστικών πρακτόρων, οι κρατήσεις για το καλοκαίρι είναι αυξημένες σε διψήφιο ποσοστό, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο όμιλος είναι επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματά του στο δικό του ξενοδοχειακό τμήμα: “Ήδη μπορέσαμε να κλείσουμε το προηγούμενο οικονομικό έτος πολύ πάνω από τις προσδοκίες μας και σήμερα έχουμε διψήφια ποσοστιαία αύξηση των πωλήσεων για το τρέχον οικονομικό έτος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος”, αναφέρει η εταιρεία με έδρα το Μόναχο.

Για ολόκληρο τον όμιλο FTI, η εταιρία σχεδιάζει αύξηση των κερδών για το τρέχον οικονομικό έτος 2023/24 κατά ένα μεσαίο διψήφιο ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο έτος”.

Όσον αφορά την αναζήτηση επενδυτών, η διαδικασία σημειώνει “καλή πρόοδο”, που οφείλεται στη συνολικά θετική οικονομική κατάσταση του ταξιδιωτικού κλάδου. Ωστόσο, ο FTI, ζητάμε την κατανόηση όλων, που δεν μπορει να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την εν εξελίξει διαδικασία.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και η ένωση ταξιδιωτικών πρακτορείων VUSR είχαν συζητήσει πρόσφατα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και το υψηλό επίπεδο χρέους της FTI, με τον ταξιδιωτικό όμιλο να επισημαίνει ότι πρόκειται για στοιχεία “που δημοσιεύτηκαν στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα της Κυβέρνησης στα μέσα Φεβρουαρίου 2024” και αφορούν τα στοιχεία του ομίλου για το 2021/22.

Ανησυχία στην Κρήτη

Αυτά τα στοιχεία είχαν προκαλέσει ανησυχία στην τουριστική αγορά της Κρήτης καθώς ο τουρ οπερέιτορ FTI, έχει ανακοινώσει ότι φέτος, επεκτείνει το πρόγραμμά του στο νησί. Πάντως ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει κάποιες πληρωμές σε ξενοδόχους του νησιού.

Ο FTI έχει, οφειλές που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ σε ξενοδοχειακές αλυσίδες της Κρήτης, όπως είχε δημοσιεύσει το Ράδιο Κρήτη και το ekriti, καθώς το 40% των πελατών του που επιλέγουν την Ελλάδα για να ταξιδέψουν, έρχονται για διακοπές στο νησί μας φέρνοντας φέρνει πάνω από 150.000 τουρίστες στο νησί ενώ συνεργάζεται με πάρα πολλά ξενοδοχεία.

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ