ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σοκ στον ξενοδοχειακό κλάδο

0

Έως και στο 33% της τιμής δωματίου θα ανέλθει το τέλος ανθεκτικότητας που επιχειρείται να  επιβάλλει η κυβέρνηση στα ελληνικά ξενοδοχεία, σύμφωνα με δημοσίευμα από την ενημερωτική ιστοσελίδα «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» που δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία του ΙΤΕΠ, με όλες τις τιμές των ξενοδοχείων ανά κατηγορία και ανά μήνα.

Στο ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζεται, ότι πριν καν ολοκληρωθεί η προθεσμία της διαβούλευσης, κατατέθηκε το νομοσχέδιο στην Βουλή, χωρίς την παραμικρή αλλαγή στις ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση και το τέλος ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το Χ&Τ στα ξενοδοχεία:

-5 αστέρων τον Μάιο η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας είναι στο 18% της τιμής δωματίου και τον Οκτώβριο στο 20%

-4 αστέρων τον Μάιο η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας είναι στο 32% της τιμής δωματίου και τον Αύγουστο στο 33%

-3 αστέρων τον Μάιο η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας είναι στο 18% της τιμής δωματίου και τον Αύγουστο στο 15%

-1 & 2 αστέρων τον Μάιο η επιβάρυνση από το τέλος ανθεκτικότητας είναι στο 8% της τιμής δωματίου και τον Οκτώβριο στο 10%

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΤΕΠ -τα ευρήματα της οποίας μπορούν πολύ εύκολα να διασταυρωθούν με τις τιμές της Booking, της Expedia και άλλων σελίδων ηλεκτρονικών κρατήσεων-, με πρωτογενή και αξιόπιστα στοιχεία, το τέλος ανθεκτικότητας, αναμφίβολα πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου δεδομένου μάλιστα και του υψηλού πληθωρισμού που επιβαρύνει τους πελάτες.

H οριζόντια αύξηση του φόρου από 100% έως και 200% στις  κατηγορίες των ξενοδοχείων δεν υπολογίζεται ως % επί της τιμής του δωματίου, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις ακόμη και ανάμεσα στα ξενοδοχεία που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Σημειώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή τόσο μεταξύ των ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας,  όσο και μεταξύ των ίδιων των ξενοδοχείων με βάση την εποχικότητα. Γι’ αυτό και  τους μη τουριστικούς μήνες το μερίδιο του τέλους στην τιμή αυξάνεται σημαντικά.

ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Πιο αναλυτικά, από τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1 – 6 ευρώ ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία, με βάση την κατηγορία αστέρων. Στα ξενοδοχεία 1-2 αστεριών η αύξηση είναι 1€ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση και αναμένεται να φτάσει τα 6€ στα 5 αστέρων ξενοδοχεία ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση.

Το μέτρο αυτό:

➢ Πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου δεδομένου μάλιστα και του υψηλού πληθωρισμού που επιβαρύνει τους ενδεχόμενους πελάτες.

➢ Η οριζόντια αύξηση του φόρου από 100% έως και 200% στις κατηγορίες των ξενοδοχείων δεν υπολογίζεται ως % επί του τζίρου όλων των ξενοδοχείων, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες και στρεβλώσεις ακόμη και ανάμεσα στα ξενοδοχεία που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή τόσο μεταξύ των ξενοδοχείων της ίδιας κατηγορίας, όσο και μεταξύ των ίδιων των ξενοδοχείων με βάση την εποχικότητα. Γι’ αυτό και τους μη τουριστικούς μήνες το μερίδιο του τέλους στην τιμή αυξάνεται σημαντικά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ