ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα: Τι δείχνει ο διαδραστικός χάρτης του Guardian για την Κρήτη

0

Για την πιο σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας στην Ευρώπη κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian που αποκαλύπτει ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης, εκτός ενός 2%, μένουν σε περιοχές που μαστίζονται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι μετρήσεις αναφέρονται σε PM2,5 – τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που παράγονται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, μερικά από τα οποία μπορούν να περάσουν μέσω των πνευμόνων και στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε όργανο του σώματος. Ανάμεσα στις περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση είναι και η Κρήτη, με τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών, την Παλαιόχωρα, το Τυμπάκι, τη Χερσόνησο τα Μάλλια την Ιεράπετρα και τη Σητεία να φιγουράρουν ως σημεία με υπερδιπλάσια ρύπανση του αέρα από τα όρια που θέτει ο ΠΟΥ. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν η βόρεια Ελλάδα και νησιά του Αιγαίου.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη περιμένουμε από τους ειδικούς να μας ενημερώσουν και ν’ απαντήσουν στο γιατί συμβαίνει αυτό και πόσο σοβαρό είναι για τη δημόσια υγεία. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ