ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

“Βαφτίσια” στο Ντουμπάι ανησυχούν την Κρήτη - Με παραπλανητικές ετικέτες μετατρέπουν το ηλιέλαιο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

0

“Χρυσές” δουλειές σε βάρος του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κάνουν κυκλώματα στο εξωτερικό, γεγονός που καταγγέλθηκε στην πρόσφατη έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι, όπου ήταν έντονη η παρουσία “ελαίων” με εμφανώς παραπλανητικές ετικέτες. Σύμφωνα με το olivenews.gr, ενώ το περιεχόμενο ήταν σε μεγάλη αναλογία ραφινέ ηλιέλαιο, η ετικέτα δημιουργούσε την εντύπωση ότι επρόκειτο για ελαιόλαδο, και μάλιστα εξαιρετικό παρθένο. Η προέλευσή τους ήταν κυρίως ισπανική, και φαίνεται πως μάλλον κάποιοι βρήκαν τον εύκολο τρόπο να καλύψουν τη φετινή έλλειψη ελαιολάδου με ηλιέλαιο, έχοντας και αυξημένο κέρδος!

«Το δοχείο που μας απέστειλε αναγνώστης μας αποτελεί μια ολοκάθαρη περίπτωση παραπλάνησης των καταναλωτών, που παραβιάζει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με την ανάρτηση που θορύβησε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργο Περογιαννάκη, ο οποίος, μιλώντας στο neakriti.gr, δεν έκρυψε την ανησυχία του, τέτοια κυκλώματα να δρουν και στην Κρήτη ή να αρχίσουν τη δράση τους στο επόμενο διάστημα, όταν το ελαιόλαδό μας θα μειώνεται...

«Η υπόθεση αυτή δείχνει καταρχήν την ανάγκη να τυποποιούμε πάντοτε το δικό μας προϊόν, αντί να το στέλνουμε χύμα στους Ιταλούς και τους Ισπανούς. Από την άλλη, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται στο νησί μας, ιδιαίτερα φέτος που η τιμή του ελαιολάδου είναι υψηλή και τα κέρδη από τις ελληνοποιήσεις και τις παραπλανητικές εμπορικές δραστηριότητες θα είναι σαφώς τεράστια», όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Περογιαννάκης.

«Αλήθεια. Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Γιατί δεν κάνουν ελέγχους;», διερωτάται ο συνεταιριστής. «Πιστεύω ότι ειδικά φέτος θα πρέπει το κράτος με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς να προχωρήσει σε πολλούς και σε αυστηρούς ελέγχους και καλώ και την Περιφέρεια Κρήτης να κάνει όσο γίνεται περισσότερους ελέγχους για να μην έχουμε “παρατράγουδα” που θα τινάξουν στον αέρα όλη αυτή την καλή χρονιά για το κρητικό και γενικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο»...

Αναφερόμενος στις ποιότητες του παραγόμενου ελαιολάδου στην Κρήτη, πέρα από τις ποσότητες φέτος που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ο ίδιος επισημαίνει ότι για παράδειγμα στην Έμπαρο το λάδι που έχει παραχθεί είναι ακόμα και κάτω από 2 ή 3 γραμμές!

«Επομένως, πρέπει να προστατεύσουμε το καλό όνομα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου μας, αλλά δεν μπορούμε να προστατευτούμε, αν δε γίνονται οι έλεγχοι στην αγορά», καταλήγει ο συνεταιριστής.

Ο κοινοτικός κανονισμός

Τι προβλέπει όμως ο κοινοτικός κανονισμός για τη διακίνηση του ελαιολάδου;

Στον Κανονισμό 29/2012 η διατύπωση του άρθρου 6:

«1. Αν αναφέρεται στη σήμανση, εκτός από τον κατάλογο των συστατικών, η παρουσία ελαίων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1, σε ένα μείγμα ελαιολάδου και άλλων φυτικών ελαίων, με λέξεις, εικόνες ή γραφικές παραστάσεις, η ονομασία πώλησης του εν λόγω μείγματος είναι η ακόλουθη: “Μείγμα φυτικών ελαίων (ή συγκεκριμένα ονόματα των υπόψη φυτικών ελαίων) και ελαιολάδου”, ακολουθούμενη αμέσως μετά από την ένδειξη του ποσοστού του ελαιολάδου στο μείγμα.

Μπορεί να αναφέρεται η παρουσία του ελαιολάδου στη σήμανση των μειγμάτων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο με εικόνες ή γραφικές παραστάσεις μόνο στην περίπτωση που το ποσοστό του είναι ανώτερο από 50%.

Τα κράτη-μέλη δύνανται να απαγορεύσουν την παραγωγή, στην επικράτειά τους, μειγμάτων ελαιολάδου και άλλων φυτικών ελαίων, τα οποία αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σχετικά με την εσωτερική κατανάλωση. Εντούτοις, δε δύνανται να απαγορεύουν, στην επικράτειά τους, την εμπορία μειγμάτων τα οποία προέρχονται από άλλες χώρες. ούτε την παραγωγή αυτών στην επικράτειά τους με σκοπό την εμπορία σε άλλο κράτος-μέλος ή την εκμετάλλευση».

Στον Κανονισμό 2022/2014, που αντικατέστησε τον 29/2012, η διατύπωση παραμένει ως εξής:

«Άρθρο 12

Ένδειξη της παρουσίας ελαιολάδου εκτός του καταλόγου των συστατικών σε μείγματα και τρόφιμα

    Εάν αναφέρεται σε ετικέτα, εκτός από τον κατάλογο των συστατικών, η παρουσία ελαίων που αναφέρονται στο άρθρο 1 στοιχείο β), σε μείγμα με άλλα φυτικά έλαια, με λέξεις, εικόνες ή γραφικές παραστάσεις, η ονομασία πώλησης του εν λόγω μείγματος είναι η ακόλουθη: “Μείγμα φυτικών ελαίων (ή συγκεκριμένα ονόματα των υπόψη φυτικών ελαίων) και ελαιολάδου”, ακολουθούμενη αμέσως μετά από την ένδειξη του ποσοστού των εν λόγω ελαίων στο μείγμα.
    Μπορεί να αναφέρεται η παρουσία των ελαίων που αναφέρονται στο άρθρο 1 στοιχείο β), στην ετικέτα των μειγμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 με εικόνες ή γραφικές παραστάσεις μόνο στην περίπτωση που το ποσοστό του είναι ανώτερο από 50%».

ΣΕΔΗΚ: «Κομπίνες Ισπανών για να ρίξουν τις τιμές»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ν.Κ.” στις 26 Ιανουαρίου φέτος: «“Ύποπτη στροφή” μεγάλων βιομηχανιών της Ισπανίας στην αγορά βιομηχανικού ή λαμπάντε (οξύτητας άνω των 2 οξέων) αποκαλύπτουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τα ισπανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης».

“Άστραψε και βρόντηξε” με τις αποκαλύψεις αυτές, μιλώντας στο neakriti.gr και ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης: «Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί λαδέμποροι μηχανεύονται κάθε φορά ό,τι μπορούν για τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς πρέπει να οργανωθούμε περισσότερο και να διεκδικήσουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πιο ισότιμη μεταχείριση για τους παραγωγούς μας. Αλλά και οι παραγωγοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα πράγματα ολοένα και περισσότερο δυσκολεύουν σε ένα πολύ δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και μην ξεγελιόμαστε από τις φετινές καλές τιμές. Οφείλονται στο ότι κάποιες χώρες δεν έβγαλαν λάδι και όχι ότι κάναμε κάτι καλύτερο απ’ ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, τις προηγούμενες περιόδους. Το προϊόν πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα, ποιότητα και να τυποποιηθεί στον μεγαλύτερό του βαθμό», μας είχε πει τότε ο Γιώργος Μαρινάκης.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ