ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω Κρήτης προτείνει η GAP Interconnector

0

Πρόκειται για πρότζεκτ 1,3 δισ. ευρώ που διεκδικεί σε πρώτη φάση να ενταχθεί στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης GAP Interconnector, που σχεδιάζεται ώστε να διασυνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγέα «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό τόνισαν στελέχη του Ομίλου Eunice, φορέα προώθησης του έργου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Σύμφωνα με το news247.gr, μέσω του GAP Interconnector (Greece-Africa Power), αρχικός προορισμός της «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο θα είναι η Κρήτη, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αθήνας. Η «ραχοκοκαλιά» του έργου θα είναι τα δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

Στα δύο αυτά σημεία θα εγκατασταθούν οι απαραίτητοι σταθμοί μετατροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καλώδια θα ποντισθούν σε περιοχές με πολύ μεγάλα βάθη. Είναι ενδεικτικό ότι το βάθος της καλωδίωσης είναι περίπου 3.500 μέτρα στη λεκάνη του Ηροδότου της Αιγύπτου και 4.445 μέτρα στην περιοχή της Κρήτης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Andreas Borgeas, Διευθύνων Σύμβουλος του έργου και πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, η διασύνδεση θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς την σε κόμβο μεταφοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τον κ. Borgeas, ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας. Επίσης, έχουν διεξαχθεί ωκεανογραφικές μελέτες για τη χαρτογράφηση των περιοχών που περιλαμβάνονται στη χάραξη του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Borgeas, στόχος είναι ο φορέας υλοποίησης να εξελιχθεί σε πολυεθνική κοινοπραξία, με πρώτο βήμα την ένταξη σε αυτόν της αμερικανικής McDermott, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην υλοποίηση υποθαλάσσιων κατασκευών. Σύντομα στην κοινοπραξία και εισέλθουν και άλλες επιχειρήσεις, από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Το GAP Interconnector είναι υποψήφιο για ένταξη στην 6η λίστα PCI (Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ε.Ε., όπως και στη λίστα PMI (Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος). Η ένταξη θα διασφαλίσει την επιτάχυνση της αδειοδότησης, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για την κάλυψη από κοινοτικά κονδύλια του 10-15% της αρχικής επένδυσης του έργου.

Το έργο συμπληρώνεται από την επίσης προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση Southern Aegean Interconnector (SAI) που θα διασυνδέει την Αττική, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, διευκολύνοντας την εξαγωγή ελληνικής καθαρής ενέργειας από τα νησιά του Αιγαίου, προς τις γειτονικές χώρες. Το κόστος αυτού του δεύτερου πρότζεκτ ανέρχεται σε 1.5 δισ. ευρώ.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ