ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κυπριακές προεδρικές εκλογές 2023

0

Στις 5 Φεβρουαρίου έγινε στην Κύπρο ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, τουλάχιστον ως προς το ποιος θα ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου.

Έτσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης (32,04% – ανεξάρτητος με τη στήριξη ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΚΣ ΕΔΕΚ, κα) και Ανδρέας Μαυρογιάννης (29,59% – ανεξάρτητος με τη στήριξη του ΑΚΕΛ) είναι αυτοί που θα δώσουν την μάχη για την θέση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο των εκλογών, την επόμενη Κυριακή. Και τον Αβέρωφ Νεοφύτου να μένει εκτός (26,11% – υποψήφιος με το χρίσμα του ΔΗΣΥ).

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπήρξε από την αρχή το απόλυτο φαβορί των δημοσκοπήσεων. Ξεκινώντας με διαφορά 20 μονάδες από το δεύτερο και φτάνοντας στις τελευταίες μετρήσεις, να μην πέφτει κάτω από τις οκτώ μονάδες.

Η συμμετοχή έφτασε στο 55,6% των εγγεγραμμένων, αυξημένη κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2018. Επομένως, δεν υπήρξε αύξηση του ποσοστού της αποχής, όπως φοβούνταν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές.

Η επόμενη ημέρα του πρώτου γύρου βρίσκει το ΔΗΣΥ σε πολύ δύσκολη θέση και πιθανόν να οδηγήσει σε εξελίξεις στον κομματικό χάρτη. Το ίδιο θα συμβεί και με το ΑΚΕΛ, αν χάσει τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Στον πρώτο γύρο, το ΑΚΕΛ κατόρθωσε να διατηρήσει την συσπείρωση του (έλαβε 29,59% έναντι του 30,24% το 2018) και ο υποψήφιος του πέρασε στον δεύτερο γύρο. Αντίθετα, το ΔΗΣΥ διασπάστηκε και ο επίσημος υποψήφιος του ηττήθηκε. Αν τελικά επικρατήσει ο Νίκος Χριστοδούλου, θα πρέπει να αναμένονται και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Τα παραδοσιακά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, φαίνεται να κλείνουν έναν πολιτικό κύκλο και χρειάζονται επαναπροσανατολισμό. Τα κόμματα του ονομαζόμενου «ενδιάμεσου χώρου» που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μπορεί να αναζωογονηθούν, αν ο υποψήφιος τους κερδίσει και στον δεύτερο γύρο.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, πέραν των τριών πρώτων, έλαβαν ποσοστό πάνω από 10%, συγκεκριμένα 12,24%. Είναι η πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές που οι τρεις υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, και κόμματα του Κέντρου έχουν ποσοστό στον πρώτο γύρο λιγότερο από 90%, συγκεκριμένα 87,75%. Από αυτούς, ο Χρίστος Χρίστου του ακροδεξιού ΕΛΑΜ έλαβε 6,03%, με μικρή αύξηση από το 5,65% που είχε λάβει το 2018, παγιώνοντας την παρουσία του στο πολιτικό σύστημα.

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναδεικνύεται σε φαβορί για την τελική επικράτηση. Προερχόμενος και ο ίδιος από το ΔΗΣΥ και θεωρούμενος «πολιτικό παιδί» του Νίκου Αναστασιάδη, μπορεί να υπολογίζει στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που στήριξαν στον πρώτο γύρο, τον κομματικό υποψήφιο. Αντίθετα, ο Ανδρέας Μαυραγάνης θα πρέπει να αναζητήσει εφεδρείες που δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο, ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι πάντα ανοικτό.

Όσο η εισβολή του ’74 ήταν νωπή, και οι συζητήσεις περί λύσης έντονες, οι προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο, γίνονταν πρώτο θέμα στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον της Ελλάδας και της Βρετανίας. Υπήρχαν περίοδοι, κυρίως το 2004 με το Σχέδιο Ανάν, αλλά και το 2016 με την προσπάθεια Αναστασιάδη-Ακιντζί, που η προοπτική μιας λύσης αύξησε κατακόρυφα το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου και των ξένων δικτύων.

Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο το 2018, αμέσως μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρα Μοντανά, αλλά και τώρα, στην σκιά του πολέμου της Ουκρανίας που έχει επηρεάσει αρνητικά σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ, το ενδιαφέρον έξω από τα όρια της Κύπρου, είναι σχεδόν μηδαμινό.

Στην Ελλάδα, οι προεδρικές εκλογές στη Κύπρο, εμφανίστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες. Επομένως τίθεται το ερώτημα: δεν υπάρχει ενδιαφέρον στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι δεδομένη, ότι το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό, επειδή ελάχιστοι είναι εκείνοι, σε όλο το πολιτικό φάσμα, που πιστεύουν ότι υπάρχει υποψήφιος που μπορεί να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του εθνικού προβλήματος της Κύπρου.

Οι επόμενες κινήσεις για το Κυπριακό έχουν περάσει στα χέρια της Τουρκίας. Όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση του Ερντογάν προς την εμβάθυνση της άτυπης ενσωμάτωσης των Κατεχομένων, ή σε κάποια πιο ριζοσπαστική κίνηση. Και αυτή η επόμενη κίνηση αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον, μέσα στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας.

Με τα δεδομένα αυτά, οι προσδοκίες για τον επόμενο πρόεδρο της Κύπρου θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, λόγω της διεθνούς και εσωτερικής συγκυρίας.

Στο Κυπριακό αναμένεται η αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώνει η πολιτική της Άγκυρας.

Στην οικονομία, να αντιμετωπιστεί η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί των νέων, το κόστος ζωής, αλλά και η διευκόλυνση του στεγαστικού κυρίως για τα νέα ζευγάρια.

Στην διαφθορά που είναι ενδημική και διαχρονική, αναμένονται θεσμικές αλλαγές με νέες δικλείδες ασφαλείας.

Όλα τα πιο πάνω θα βοηθήσουν σε μία πιο εύκολη καθημερινότητα που μπορεί να επαναφέρει την ελπίδα για το μέλλον και να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη πολιτική απονομιμοποίηση.

Πηγή: https://www.facebook.com/vangelis.chorafas

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ