ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Στις καλένδες» η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κρήτης

0

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟ

Σοβαρή καθυστέρηση καταγράφεται στην έναρξη των ερευνών για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα στο Νότιο Πέλαγος της Κρήτης. Σε μια χώρα, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα για δέκα ολόκληρα χρόνια και τώρα βυθίζεται στην αβεβαιότητα και στην καταχνιά της πανδημίας, μια χώρα που έχει, δηλαδή, απόλυτη ανάγκη εξεύρεσης οικονομικών πόρων, όχι μόνο δεν προωθείται η προσοδοφόρα πολιτική αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της αλλά ακολουθείται μια άνευ αιτιολόγησης επιβράδυνση κάθε σχετικής διαδικασίας.

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμου ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνη Φώσκολου, γνωστού για την επί σειρά ετών επιστημονική τεκμηρίωση της ικανότητας της χώρας μας να βγει μπροστά μέσα από την ενεργειακή της επάρκεια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της. Μιλά ευθαρσώς για εγχώρια συμφέροντα που βάζουν φρένο στην διαδικασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων και κάνει λόγο για οδυνηρά αποτελέσματα για την εθνική μας οικονομία.

Ο ίδιος, επισημαίνει, πως η Ελληνοτουρκική διαφωνία για την ανατολική Μεσόγειο είναι πρόσχημα ως προς τα ενεργειακά δεδομένα που ισχύουν για την Κρήτη και τον ελληνικό χώρο, καταγγέλλει τις πολιτικές της βραδύτητας σε αυτόν τον τομέα και για άλλη μια φορά ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσφέρει στην χώρα την οικονομική σταθερότητα που μπορεί να έχει και αξίζουν να βιώσουν οι πολίτες της. 

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΔΥΝΗΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μιλώντας για το πώς έχει η κατάσταση αυτή την στιγμή και τα αποτελέσματα που προμηνύονται από την σοβαρή καθυστέρηση στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, ο κ. Φώσκολος δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Η καθυστέρηση στην έρευνα προς αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα στην Ελληνική οικονομία. Κάθε χρόνο εξάγουμε συνάλλαγμα της τάξης των 12 δις ευρώ για να εισάγουμε ενεργειακές πρώτες ύλες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, από τις παραμεθόριες χώρες, που παράγεται από λιγνίτη. Αυτές τις πρώτες ύλες τις έχουμε στην Ελλάδα.

  Έχουμε, αποθέματα αργού πετρελαίου 4.3 δις βαρέλια, συνολικής αξίας $ 233.75 δις, που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια ημερήσια παραγωγή 400000 βαρέλια για 35 χρόνια. Οι απαιτήσεις της Ελλάδας ανέρχονται σε 330000 βαρέλια/ ημερησίως.  Η  τιμή του αργού πετρελαίου σήμερα είναι $55/βαρέλι. Τα αποθέματα του φυσικού αερίου, ανέχονται σε τουλάχιστον 10 τρις Μ3 ( 353.15 τρις κυβικά πόδια), συνολικής αξίας $ 2.623 τρις. Τιμή φυσικού αερίου $8/1000 κυβικά πόδια. Οι ετήσιες ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε 10 δις Μ3. Επίσης έχουμε  3.5 δις τόνους λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή. Σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη είναι ελάχιστη. Με μια τιμή του λιγνίτη $ 55/τόνο η αξία των αποθεμάτων ανέρχεται σε $ 175 δις. Εισάγουμε ηλεκτρικό ρεύμα από την Βόρεια Μακεδονία που παράγεται από λιγνίτη τύπου Πτολεμαίδας.  Οι ΑΗΣ της Βόρειας Μακεδονίας  απέχουν 5 χιλιόμετρα από τα Ελληνικά σύνορα και εμείς κλείνουμε τον ΑΗΣ της Μελίτης που είναι στην Φλώρινα και καίει ξυλίτη.

  Το έγκλημα είναι ότι σύντομα θα βγούμε στις αγορές να δανειστούμε 12 δις ευρώ. Με απλά λόγια εξάγουμε συνάλλαγμα 12 δις ευρώ για πρώτες ύλες που έχουμε και μετά δανειζόμαστε 12 δις ευρώ από τις αγορές. Πως θα σας φαινότανε αν ο πρωθυπουργός έλεγε στους παραγωγούς ελαιολάδου να σταματήσουν την παραγωγή ελαιολάδου διότι θα φέρουμε λάδι από το Μαρόκο σε διπλάσια τιμή. Η, ότι θα φέρουμε ντομάτα από την Ρωσία που στοιχίζει διπλάσια από αυτήν που παράγεται στην Κρήτη. Αυτό κάνουμε με το εισαγόμενο εξ’ Αμερικής και Ρωσίας φυσικό αέριο με τιμές που κανείς δεν γνωρίζει. Το ίδιο συμβαίνει και με το εισαγόμενο πετρέλαιο από τον Περσικό κόλπο.

  Το πρόσχημα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, που δεν το πιστεύουν ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Πολωνοί διότι ετησίως χρησιμοποιούν 300 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, έχει στόχο την καταστροφή της Ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι χώρα που η οικονομία της βασίζεται στον πρωτογενή τομέα».

«ΠΡΟΣΧΗΜΑ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ»

 Ο κ. Φώσκολος υποστηρίζει, ότι η ελληνοτουρκική διένεξη δεν έχει να κάνει με την ουσία των πραγμάτων σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων και δηλώνει ότι «Η Ελληνοτουρκική διένεξη χρησιμοποιείται ως πρόσχημα διότι το 95% των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων είναι στο Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και υπεράκτια Κρήτη. Άρα οι υποτιθέμενες απειλές από την Τουρκία είναι πρόσχημα.»

«ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΑΛ;»

Πριν λίγους μήνες ο κ. Φώσκολος σε άρθρο του, είχε πει πως το 2024 θα έχουμε την παραγωγή του πρώτου ελληνικού φυσικού αερίου από την ΤΟΤΑΛ το 2024. Αυτό, όπως φαίνεται, πιθανότατα δεν ισχύει πια, όπως κινούνται τα νήματα από την Αθήνα. Παράλληλα, μας παρέθεσε το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχουν καταθέσει οι πετρελαικές εταιρείες, λέγοντας τα εξής: «Αυτό το χρονοδιάγραμμα που θα αποφέρει στο Ελληνικό δημόσιο πάνω από $ 1 τρις , αν βεβαίως συνεκτιμήσουμε και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των ατόμων, πάνω από 150000/έτος, που θα δουλεύουν για 35 χρόνια στις πετρελαικές επιχειρήσεις  με μέσες μηνιαίες αποδοχές των 4000 ευρώ. Γιατί οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την χρηματοδότηση της παιδείας και τον εξοπλισμό του Ελληνικού στρατού.

Το Χρονοδιάγραμμα γεωτρήσεων στο Ιόνιο και Κρήτη βάσει των δεσμεύσεων που έχουν οι πετρελαικές εταιρείες

ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Για ό,τι συμβαίνει με την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας αλλά και τις δυσμενείς εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας της χώρας, ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος κατηγορεί ευθέως τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επί σειρά ετών έχει διατελέσει υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος. Χαρακτηρίζει καταστροφικές τις πολιτικές επιλογές του Ρεθεμνιώτη πολιτικού και δηλώνει τα εξής:

«Η πολιτική Χατζηδάκη που γίνεται κατ’ εντολή εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων είναι καταστροφική. Αυτή η πολιτική στερεί το δημόσιο από τεράστια έσοδα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία, και δεν αναβαθμίζει την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

  Ο κύριος Χατζηδάκης ελαχιστοποιεί την συμμετοχή της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα από το 18%, που το είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα με την ανάληψη του ΥΠΕΝ από τον κύριο Σκρέκα στο 3% , δηλαδή μίας καθαρής, ανανεώσιμης και φθηνής ενέργειας, για να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τις παραμεθόριες χώρες που παράγεται από λιγνίτη.

  Ο κύριος Χατζηδάκης κλείνει τους λιγνιτικούς ΑΗΣ καίτοι Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία χρησιμοποιούν και θα χρησιμοποιούν λιγνίτη μέχρι το 2050  για την ηλεκτροπαραγωγή τους. Πετά στο δρόμο χιλιάδες άτομα που δουλεύουν στο Λιγνιτικο Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και παραδίδει την πεδιάδα για εγκατάσταση επιδοτούμενων φωτοβολταΪκών πάνελ. Στην Πτολεμαίδα θα εγκατασταθεί το μεγαλύτερο επιδοτούμενο φωτοβολταΪκό πάρκο της Ευρώπης. Το έργο το ανέλαβε ο όμιλος Βαρδινογιάννη.Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φωτοβολταΪκά πάνελ παράγουν την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια. Άρα η επιδότηση θα κρατήσει τουλάχιστον για  20 χρόνια. Και επιδότηση σημαίνει μεταφορά χρημάτων, μέσω των πράσινων φόρων, από του φτωχούς και την μεσαία τάξη στους εισαγωγείς των ΑΠΕ.

  Με την πολιτική του ο κύριος Χατζηδάκης ενθαρρύνει την Τουρκία να διεκδικεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Δεν προκηρύττει διαγωνισμό για να προσέλθουν πετρελαικές εταιρείες για την εκμετάλλευση των 7 στόχων που υπάρχουν εντός της deJureΕλληνικήςΑΟΖ.

  Εντύπωση μού κάνει ότι ο κύριος Χατζηδάκης έχει γίνει 2 φορές υπουργός ενέργειας καίτοι δεν έχει την απαιτούμενη παιδεία. Επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή και κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη. Και επιπροσθέτως είναι πάντα υπουργός σε οποιαδήποτε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  Και ακόμα μια ερώτηση. Ποιός έριξε την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μόλις ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης το 2014;  Ποιος υπέδειξε στον Φώτη Κουβέλη η ΔΗΜΑΡ να ρίξει την κυβέρνηση καίτοι του είχαν προτείνει τόσο ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Ευάγγελος Βενιζέλος να τον κάνουν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτός αρνήθηκε. Δεν είναι περίργο;»

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ»

Επικριτικός ως προς την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Φώσκολος ξεκάθαρα απευθύνεται στα μέλη της και συστήνει να υπηρετήσουν τον λαό και όχι τα συμφέροντα. Στην δήλωση του, τονίζει τα εξής: «Η συμβουλή μου στην Ελληνική κυβέρνηση είναι να κοιτάξει τον Ελληνικό λαό και στο ΥΠΕΝ να υπηρετούν μηχανικοί και επιστήμονες και όχι δικηγόροι και δημοσιογράφοι. Αυτό το υπουργείο είναι πολύ νευραλγικό για την ανάπτυξη, την οικονομία της Ελλάδας και την γεωπολιτική της αναβάθμιση λόγω του τεράστιου πλούτου σε υδρογονάνθρακες. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ούτε την οικονομία βοηθούν, ούτε δημιουργούν θέσεις εργασίας ούτε αναβαθμίζουν την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Και κλίνω με μία συμβουλή προς τον πρωθυπουργό. Η έμμονη ιδέα που τον διακατέχει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας περνά από τον τουρισμό και την δημιουργία ξενοδοχείων είναι εσφαλμένη. Το 1918 και 1919 που είχαμε πολύ μεγάλες αφίξεις τουριστών, πάνω από 30 εκατομμύρια/έτος, είχαμε και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Stop flogging a dead horse. Και κάτι που είπε ο πολύ διάσημος Albert Einstein: You need an outstanding mind to see simple things. And you need a genius to implement it. Επιτέλους ας δούμε το οφθαλμοφανές. Είμαστε η χώρα που η ανάπτυξή της στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και όχι στον τριτογενή.» 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ