ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μεγάλη ζημιά σε παραγωγούς από ασθενή υποκείμενα αβοκάντο

0

Αντιμέτωποι με ξεραμένα φύλλα και κορμούς αντί για παραγωγικά δέντρα έχουν βρεθεί δεκάδες παραγωγοί αβοκάντο στα Χανιά και όχι μόνο. Οι παραγωγοί είχαν φυτέψει το τελευταίο διάστημα αβοκάντο ποικιλίας Lamp Hass και είχαν αγοράσει τα υποκείμενα από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με παράρτημα και στην Ισπανία, ωστόσο τον τελευταίο μήνα έχουν δει όλα τους τα δενδρύλλια να ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο!

Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Κανάκη Σπαντιδάκη. Στο χωράφι του φύτεψε 120 δέντρα αβοκάντο πριν από μερικούς μήνες και ήδη έχουν ξεραθεί τα 30 από αυτά. «Αφού φύτεψα τα αβοκάντο, άρχισαν να μου βγάζουν μια “μαυρίλα” λίγο πάνω από τη ρίζα. Πήγα σε γεωπόνο μου συνέστησε να βάλω χαλκό αλλά μετά από λίγο διάστημα η “μαυρίλα” προχωρούσε καταλάμβανε όλο τον κορμό μέχρι που ξεραινόταν το φυτό» μας λέει και παράλληλα μας δείχνει μια σειρά από ξεραμένα δεντρύλλια. Με ένα μαχαίρι κόβει τον κορμό ενός εξ αυτών και από μέσα είναι μαύρος. Ο κ. Σπαντιδάκης επικοινώνησε με την εταιρεία και ζήτησε εξηγήσεις για τους λόγους που τα φυτά του ξεράθηκαν, σε ένα χωράφι όπου και πριν καλλιεργούσε αβοκάντο. «Μου είπαν ότι μάλλον πρόκειται για ένα μύκητα της οικογένειας του βοτρίτη και προς το παρόν δεν υπάρχει φάρμακο και ότι πιθανόν να προέρχεται από τα καιρικά φαινόμενα, την υγρασία κ.λπ. Το ζήτημα είναι πως για τα 120 δεντρύλλια έδωσε 2.200 ευρώ, συν τα εργατικά, τα νερά, τα λιπάσματα. Ποιος θα με αποζημιώσει; Και δεν είμαι μόνο εγώ αλλά και πολλοί παραγωγοί στην περιοχή των Χανίων αλλά και στο γειτονικό Ρέθυμνο».

Ανάλογη ζημιά έπαθε και ο παραγωγός κ. Ευτύχης Τρικουνάκης που παράγει μεγάλη ποσότητα αβοκάντο. «Είχα αγοράσει τα υποκείμενα αυτά κλωνόφυτα lamp hass τον Νοέμβριο του 2018. Μέχρι φέτος το Μάρτιο δεν είχα κάποιο θέμα, αλλά από τότε το ένα μετά το άλλο ξεραίνονται» μας σημειώνει και δείχνει το χωράφι του. Οπου φυτέψει τα συγκεκριμένα δεντρύλλια βλέπουμε ξεραμένα φύλλα και φυτά. «Στο ίδιο χωράφι, 16 στρ. φύτεψα και άλλες ποικιλίες Zutano, Fuerte, Hass, Carmen κ.α. Όλα από τον ίδιο αγωγό ποτίζονται, όλα στο ίδιο χωράφι- ίδια χώματα βρίσκονται, ένα λιπαντήρα χρησιμοποιώ αλλά στα υπόλοιπα δεν είχα κανένα θέμα» τονίζει ο κ. Τρικουνάκης.

Προσοχή οι παραγωγοί

    Οι παραγωγοί έχουν απευθυνθεί στη ΔΑΟΚ της Π. Ε. Χανίων. Ο κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης γεωπόνος, υπεύθυνος ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου μας επισήμανε πως τα δείγματα από τα δεντρύλλια έχουν σταλεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Κέντρο προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες που ξεράθηκαν.
    «Μέχρι να έχουμε κάποια αποτελέσματα που αναμένουμε σύντομα καλούμε τους παραγωγούς να είναι προσεκτικοί και να μην βιαστούν να ψεκάσουν ή να βάλουν διάφορα σκευάσματα που τους συστήνουν διάφοροι. Πρέπει να γνωρίζουμε τον “εχθρό” προκειμένου να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του» σημείωσε χαρακτηρισιτκά.

 

haniotika-nea.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ