ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η υπεύθυνη της Covid κλινικής στα Χανιά εξηγεί τι έχει συμβεί με τα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού

0

Διευκρινίσεις για τα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στα Χανιά δίνει στη σελίδα της στο Facebook η υπεύθυνη της Covid Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Αγγελική Δαμιανάκη.

Η κα Δαμιανάκη σημείωσε:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες καλησπέρα!!!

Μετά από πλήθος τηλεφωνημάτων που δέχθηκα για τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που νοσηλεύουμε στην Covid κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, αλλά και το πλήθος των ανακριβών δημοσιευμάτων που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατάλαβα ότι υπάρχει σύγχυση. Σαν υπεύθυνη της Covid κλινικής θα ήθελα να σας πω δυο λόγια:

Στην Covid κλινική του Γ. Νοσοκομείου Χανιων νοσηλεύουμε 2 ηλικιωμένους έναν 87χρονο κι έναν 76χρονο, με υποκείμενα νοσήματα που βρέθηκαν θετικοί για τον κορωνοϊό sars-cov2 με τη μέθοδο RT-PCR σε ρονοφαρυγγικό επίχρισμα. Και οι δύο ασθενείς είχαν ένα κοινό σημείο: επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες την καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, ο ένας σαν ασθενής και ο δεύτερος συνόδευε την ασθενή σύζυγό του. Οι επισκέψεις αυτές είχαν χρονική διαφορά μόνο μιας μέρας.

Ήδη οι επιτροπές δημόσιας υγείας ιχνηλατούν τις επαφές τους σε ΠΑΓΝΗ και Χανιά και μέχρι στιγμής όλοι βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Ένα δεύτερο δείγμα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος στον 87χρόνο βρέθηκε αρνητικό για τον κορωνοϊό sars-cov2 και πολλοί έσπευσαν να πουν ότι τελικά ο ασθενής δεν είχε τη νόσο. Έτσι προκλήθηκε σύγχυση.

Θέλω να σας ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο ότι από τη στιγμή που το αρχικό δείγμα του 87χρονου ήταν θετικό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί από τον covid-19. Το δεύτερο δείγμα που βγήκε αρνητικό δεν αναιρεί ότι ο ασθενής πάσχει από covid-19. Ο ασθενής πάσχει από covid-19 και το δείγμα ήταν ψευδώς αρνητικό είτε λόγω του ότι το υλικό που πήραμε προς εξέταση δεν ήταν ικανοποιητικό, είτε ότι ο ιός έχει κατέβει προς το κατώτερο αναπνευστικό οπότε δεν φάνηκε στο ρινοφαρυγγικό υλικό, είτε τελικά ο ασθενής είχε πολύ χαμηλό ιικό φορτίο που σημαίνει ότι η νόσος βρίσκεται σε αποδρομή.

Σε κάθε περίπτωση κ οι δύο ασθενείς παρακολουθούνται στενά με όλη την προσοχή που τους αρμόζει. Θέλω να ξέρετε ότι ο ιός είναι εδώ και τώρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Οι γιατροί της Covid κλινικής παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό χρειαστεί τη βοήθειά μας. Ήδη από τις αρχές του Μάρτη έχουμε διαχειριστεί πολλά περιστατικά με συμπτωματολογία ύποπτη για λοίμωξη από covid-19, αφιερώνοντας πολλές ώρες εργασίας μακριά από τα σπίτια κai τις ανάγκες των οικείων μας, αλλά είναι δική μας επιλογή και είμαστε έτοιμοι!!!»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ