Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στο Ισραήλ μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνει ότι οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν συντριπτικά το αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, όμως αμφιβάλλουν στο κατά πόσο και πότε μπορεί να εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με τους Times of Israerl, η μεγάλη πλειοψηφία (71%) των Ισραηλινών υποστηρίζει το πλαίσιο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα. Η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των Αράβων πολιτών, με το 93% να υποστηρίζει το σχέδιο.
Παρά την ευρεία υποστήριξη, ωστόσο, μόνο το 12% των Ισραηλινών πιστεύει ότι το σχέδιο έχει υψηλή πιθανότητα ή βεβαιότητα να υλοποιηθεί.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι σχετικά με τη χθεσινή συγγνώμη του Νετανιάχου προς τον πρωθυπουργό του Κατάρ για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που στόχευε πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς στη Ντόχα.
Περίπου οι μισοί Ισραηλινοί το θεωρούν ως τη σωστή κίνηση, δεδομένης της σημασίας του Κατάρ για τον τερματισμό του πολέμου και την επίτευξη καλύτερων δεσμών με τους γείτονες του Ισραήλ. Οι δεξιοί ψηφοφόροι, ωστόσο, αντιτάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη συγγνώμη, σύμφωνα με την έρευνα.
Η μελέτη, που διεξήχθη από τους Nimrod Nir και Gayil Talshir από το Ινστιτούτο Agam και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, διεξήχθη σε 847 ενήλικες ερωτηθέντες που εκπροσωπούν τον ισραηλινό πληθυσμό.
Το περιθώριο σφάλματος είναι 4,2%.
cnn.gr

