ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Πλήρης εμπιστοσύνη στον αριθμό των νεκρών που δίνει το υπουργείο Υγείας της Γάζας

0

 Την εμπιστοσύνη του στον αριθμό των νεκρών που δημοσιεύει το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής από τον πόλεμο στη Γάζα εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα στοιχεία που δίνονται στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν το μέγεθος των απωλειών.

Υπενθυμίζεται ότι, το υπουργείο Υγείας της Γάζας επικαιροποίησε την περασμένη εβδομάδα την ανάλυση του συνολικού αριθμού των θυμάτων, που ανέρχονται σε περίπου 35.000, σημειώνοντας ότι σχεδόν 25.000 εξ αυτών έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί πλήρως, με τα μισά από αυτά να είναι γυναίκες και παιδιά.

    Αυτό προκάλεσε καταγγελίες από την πλευρά του Ισραήλ για ανακρίβεια καθώς οι παλαιστινιακές αρχές είχαν προηγουμένως εκτιμήσει ότι πάνω από το 70% αυτών που σκοτώθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών επαναδημοσιεύουν τα παλαιστινιακά στοιχεία, που έκτοτε έχουν αυξηθεί σε πάνω από 35.000 νεκρούς, επικαλούμενα την πηγή.

«Κανένα πρόβλημα με τα στοιχεία, τα συνολικά στοιχεία (πάνω από 35.000) συνεχίζουν να είναι τα ίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη, απαντώντας σε ερωτήσεις για τον απολογισμό. «Το γεγονός ότι τώρα έχουν ταυτοποιήσει 25.000 ανθρώπους είναι ένα βήμα προς τα μπροστά».

Σύμφωνα με τα δικά του συμπεράσματα με βάση τα τελευταία παλαιστινιακά στοιχεία, ο Λιντμάιερ δήλωσε ότι περίπου το 60% των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά αλλά πολλά πτώματα που έχουν θαφτεί κάτω από τα χαλάσματα πιθανόν να καταταχθούν σε αυτές τις κατηγορίες όταν ταυτοποιηθούν τελικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «φυσιολογικό» ο απολογισμός των νεκρών να αλλάζει σε συγκρούσεις, θυμίζοντας ότι το Ισραήλ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τον δικό του απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε 1.200, ύστερα από διασταυρώσεις στοιχείων.

«Βασικά μιλάμε για περίπου 35.000 ανθρώπους που είναι νεκροί, και πραγματικά κάθε ζωή μετράει, έτσι δεν είναι;», δήλωσε η Λιζ Θρόσελ, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην ίδια ενημέρωση. «Και γνωρίζουμε ότι πολλοί, πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά και υπάρχουν χιλιάδες που αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ