ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

0

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ άναψε σήμερα το τελικό πράσινο φως για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα ισχύει στο εξής για τις 27 χώρες μέλη.

Διπλωματικές πηγές στο Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι μετά την έγκριση του αναθεωρημένου Συμφώνου από το Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών υιοθέτησαν το τελικό κείμενο. Αφού επιβεβαιωθούν από τις χώρες της ΕΕ, οι νέοι κανόνες πρέπει ακόμη να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ προκειμένου να τεθούν σε ισχύ. Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαΐου.

Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο κατοχυρώθηκε στη Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997, επιβάλλει κατά κύριο λόγο ανώτατα όρια χρέους και ελλείματος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το σύνολο κανόνων αποσκοπεί στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στα κράτη μέλη – μια σημαντική προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ.

Εάν τα κράτη μέλη υποβάλουν αξιόπιστα μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά σχέδια που βελτιώνουν την ανθεκτικότητα και το αναπτυξιακό δυναμικό, η περίοδος μείωσης του χρέους θα μπορεί να παραταθεί. Οι υπερχρεωμένες χώρες με επίπεδα χρέους άνω του 90% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μειώνουν τον δείκτη χρέους κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως και οι χώρες με επίπεδα χρέους μεταξύ 60 και 90%, κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η συμφωνία προβλέπει κυρώσεις σε εκείνα τα κράτη μέλη των οποίων ο δείκτης δημοσιονομικού ελλείμματος είναι πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου, μπορεί να κινηθεί ποινική διαδικασία και η συγκεκριμένη χώρα πρέπει να λάβει αντίμετρα και να διορθώσει τον προϋπολογισμό για να μειώσει το έλλειμμα.

Στο μέλλον, σύμφωνα με τα σχέδια, θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή μεταξύ άλλων στην επιμέρους κατάσταση των χωρών. Η Επιτροπή της ΕΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία, θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη την αύξηση των πληρωμών τόκων κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου κατά τον υπολογισμό των προσπαθειών προσαρμογής.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ