Παγκόσμια μάστιγα αποτελούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, προκαλώντας μόνο στην Γηραιά Ήπειρο κάθε μέρα τον θάνατο 10 χιλιάδων ανθρώπων και ετησίως 4 εκατομμυρίων.
Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι προσδοκώντας στη μείωση των εκατοντάδων χιλιάδων θανάτων.
«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.
Στη Ευρώπη, ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.
Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.
«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή -η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία- έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.
Επιπλέον, το χάσμα είναι επίσης γεωγραφικό: η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.
cnn.gr