ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν: Τι συζητήθηκε στο πολεμικό Συμβούλιο του Νετανιάχου - Αποφάσεις τα επόμενα 24ωρα

0

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα τελικές αποφάσεις, όπως φαίνεται μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου.

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος ή το χρόνο της απάντησης, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ενώ υπάρχουν αναφορές για οριστικές αποφάσεις μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ο αξιωματούχος μίλησε αφού το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του που διήρκεσε αρκετές ώρες. «Είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, το ερώτημα είναι πότε και σε ποια κλίμακα», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει παραπάνω πληροφορίες.

Μετράει τις κινήσεις του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το επιτελείο του, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, τις εκκλήσεις των εταίρων για αποκλιμάκωση, την ανάγκη για μια απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση του Ιράν, και τους στόχους του Ισραήλ στην Γάζα, στην πολύμηνη πολιορκία.

Φαίνεται ότι απασχόλησε το πολεμικό συμβούλιο αν το Ισραήλ χρειάζεται να ανταποδώσει άμεσα ή αν έχει την πολυτέλεια να περιμένει, και τι αντίκτυπο θα είχε οποιαδήποτε κλιμάκωση κατά του Ιράν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η πλειοψηφία του συμβουλίου τάσσεται υπέρ μιας απάντησης στην χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν, αλλά τα μέλη του διχάζονται ως προς την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα αυτής, σύμφωνα με το Reuters.

Το παρασκήνιο στο πολεμικό συμβούλιο

Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκάντζ και ο συνάδελφός του από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας Γκαντί Άιζενκοτ, παρατηρητής στο πολεμικό συμβούλιο πολέμου, πρότειναν αμφότεροι να επιτεθούν στο Ιράν ακόμη και όταν η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ, μετέδωσαν οι Times of Israel.

Η πρόταση αυτή βρήκε σθεναρή αντίθεση από τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, τον επικεφαλής των IDF Χέρτζι Χαλέβι και άλλους, αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12, εν μέρει λόγω της επιβάρυνσης από την ανάληψη ταυτόχρονης δράσης όταν η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ήταν επικεντρωμένη στην αναχαίτιση των εισερχόμενων πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Στη συνέχεια, όταν η επιτυχία των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ ήταν εμφανής και ήταν σαφές ότι η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, και αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Νετανιάχου, η ιδέα μιας άμεσης ισραηλινής απάντησης παραμερίστηκε, αναφέρουν τόσο τα Κανάλια 12 όσο και 13 της Ισραηλινής τηλεόρασης.

Η στάση του ίδιου του Νετανιάχου στις συζητήσεις σχετικά με τον χρόνο και τη φύση μιας ισραηλινής απάντησης δεν είναι σαφής.

Σε ένα ρεπορτάζ χωρίς πηγές, το Κανάλι 12 υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν επεδίωξαν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση, αλλά ότι είπαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων και να συντονιστεί για οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση του Ισραήλ.

Το Κανάλι 12 ισχυρίζεται επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει αν, σε αντάλλαγμα για αυτοσυγκράτηση, μπορεί να επιτύχει κάποιου είδους «στρατηγικό σύμφωνο» με τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει δεσμεύσεις σε θέματα όπως το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Εκπρόσωπος IDF: «Εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση»

Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι αποκάλυψε ότι έχουν εγκριθεί σχέδια τόσο για επιθετικές όσο και για αμυντικές ενέργειες μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να βάλουν φωτιά στη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή» και «αξιολογούν την κατάσταση».

Υπογράμμισε ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει όλα τα πιθανά σενάρια εμπλοκής για τα οποία την απόφαση θα πάρει η πολιτική ηγεσία της χώρας. «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», συνέχισε.

«Το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν την κατάλληλη στιγμή»

Νωρίτερα, ο υπουργός πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για εμάς»

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ,

Η ιρανική κυβέρνηση χαιρέτισε νωρίτερα ως επιτυχία το πρωτοφανές άμεσο χτύπημά της κατά του Ισραήλ και δήλωσε ότι σε ό,τι την αφορά η στρατιωτική επιχείρηση έχει πλέον τελειώσει, λέγοντας ότι έπληξε τους περισσότερους στρατιωτικούς στόχους που σκόπευε να πλήξει ως αντίποινα για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε ότι το 99% των περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαιτίστηκαν από την επίθεση του Ιράν το Σάββατο.

Η G7 καταδίκασε απερίφραστα την ιρανική επίθεση και ζήτησε αυτοσυγκράτηση

Η ομάδα G7 καταδίκασε απερίφραστα την εκτόξευση drone και πυραύλων από το Ιράν και επανέλαβε τη πλήρη υποστήριξή της στην ασφάλεια του Ισραήλ, σύμφωνα με την τελική και επίσημη ανακοίνωση.

Στην γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της ομάδας της G7, αναφέρθηκε ότι «στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης «οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, στην οποία καταδικάζεται απερίφραστα η εκτόξευση drones και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη στη ασφάλειας του Ισραήλ».

Οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στην Γάζα, μέσω του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς» ενώ «εγγυήθηκαν την συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό».

Η κρίσιμη συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ανώτερα μέλη του επιτελείου του, προσπαθώντας να περιορίσουν τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου μετά την πρωτοφανή επίθεση, δήλωσαν στους ομολόγους τους στο Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιθετική δράση κατά του Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε το CNN.

Σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου αργά το Σάββατο, ο Μπάιντεν προσπάθησε να πλαισιώσει την επιτυχή αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης από το Ισραήλ ως μια σημαντική νίκη - με την υπόνοια ότι περαιτέρω ισραηλινή αντίδραση θα ήταν περιττή.

Ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην τηλεφωνική του επικοινωνία ότι θα πρέπει να θεωρήσει την αμυντική αντίδραση του Ισραήλ νίκη, επειδή οι επιθέσεις του Ιράν ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς και κατέδειξαν την ανώτερη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Κυριακή ότι η ικανότητα αποτροπής εκτεταμένων ζημιών ήταν μια επίδειξη της «στρατιωτικής υπεροχής» του Ισραήλ και απόδειξη ότι το Ιράν δεν ήταν η «στρατιωτική δύναμη που ισχυρίζεται ότι είναι».

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ