ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Αύξηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης -Ένα δισ. ευρώ θα διατεθεί για την Ουκρανία

0

Ο Ζοζέπ Μπορέλ λέει ότι 1.300 πύραυλοι δόθηκαν στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ μελετά την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ευρώπης.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν παράσχει 220.000 βλήματα πυροβολικού και 1.300 πυραύλους στην Ουκρανία από τον Μάρτιο, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς τα κράτη μέλη συζητούν την αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ευρώπης κατά άλλα 3,5 δισ. ευρώ.

Μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών» δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την Ουκρανία. Το ταμείο χρησιμοποιείται για την αποζημίωση των κρατών μελών της ΕΕ που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η μάχη για το Μπαχμούτ έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για την έλλειψη πυρομαχικών.

Πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν περίοδοι κατά το περασμένο έτος, που η Ρωσία έριχνε 20.000 βλήματα την ημέρα, ενώ η ουκρανική ζήτηση για πυροβολικό είχε εκτοξευθεί λόγω των προκλήσεων εφοδιασμού στα δυτικά.

Η ΕΕ έχει πλέον εκπαιδεύσει 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες

«Στόχος μας είναι να παράσχουμε 1 εκατ. βλήματα τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας επίσης ότι η ΕΕ έχει πλέον εκπαιδεύσει 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εκπαιδεύσει 30.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο της τριμερούς στρατηγικής, τα κράτη μέλη καλούνται να επανεκκινήσουν παλιές γραμμές συναρμολόγησης αμυντικών προϊόντων ή να ενισχύσουν την ικανότητα των υφιστάμενων αμυντικών εργολάβων για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μέχρι στιγμής, έχουν συμφωνήσει 24 χώρες της ΕΕ καθώς και η Νορβηγία, η οποία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ αλλά συνδέεται με την ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Σε ένα τρίτο κομμάτι, η ΕΕ θα εγκρίνει την κοινή προμήθεια πυρομαχικών από τα κράτη μέλη της ΕΕ από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. 1 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε για τον σκοπό αυτό νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να αναπτύξουμε μια βιομηχανική βάση για την άμυνα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο Μπορέλ. «Αυτός ο πόλεμος ήταν δυστυχώς ένα είδος εργαστηρίου, ένα πεδίο δοκιμών για τις δυνατότητές μας».

Οι υπουργοί Άμυνας στις Βρυξέλλες την Τρίτη συζήτησαν επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ομάδα ταχείας εκκένωσης με στρατιωτικό σχεδιασμό για να αποφευχθεί μια επανάληψη του χάους γύρω από τις μαζικές εκκενώσεις από το Αφγανιστάν και το Σουδάν.

Ξεχωριστά, η Πολωνία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά αεροσκάφη F-16. «Είμαστε έτοιμοι. Η πολωνική πλευρά είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει πιλότους σε αεροσκάφη F-16. Η εκπαίδευση αυτή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Mariusz Blaszczak, μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η εκπαίδευση πιλότων για τα αεροσκάφη F-16 έχει ήδη ξεκινήσει σε «αρκετές χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ