ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ - Παιδική παχυσαρκία: Η Ελλάδα στην 6η θέση με τα πιο παχουλά παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως

0

«SOS» εκπέμπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ανησυχητικό ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών κάτω των πέντε παιδιών, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα όπου συγκαταλέγονται 198 έθνη.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο διεθνής οργανισμός συγκέντρωσε στοιχεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, στις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχουλών παιδιών κάτω των πέντε ετών, συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 14,6% των Ελληνόπουλων κάτω των 5 ετών, έχουν πολύ περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες το 2022.

Τα πορίσματα του διεθνούς οργανισμού έδειξαν επίσης ότι, πάνω από 37 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εντάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα απ' ότι στις αρχές του αιώνα μας.

Την αρνητική πρωτιά σε υπέρβαρα παιδιά κάτω των 5 ετών έχει η Λιβύη με ποσοστό 28,7%. Αυτό σημαίνει ότι, σχεδόν τρία στα δέκα παιδιά, αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, είναι υπέρβαρα στην αφρικανική χώρα.

Η Αυστραλία κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό: Πάνω από το ένα πέμπτο των παιδιών αυτής της ηλικίας (21,8%) διαθέτουν αρκετά παραπανίσια κιλά. Ακολουθούν η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Παπούα Νέα Γουινέα που κατέγραψαν ποσοστά 19%, 18,8% και 16% αντίστοιχα. Η Βρετανία καταλαμβάνει την 22η θέση , ενώ οι ΗΠΑ την 52η θέση στη λίστα των 198 χωρών, τα στοιχεία των οποίων έβαλε στο μικροσκόπιο ο διεθνής οργανισμός.
Πέρυσι, το 12,1% των πεντάχρονων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπέρβαρα και το 10,1% παχύσαρκας. Στις ΗΠΑ, το 12,7% των παιδιών, ηλικίας δύο έως πέντε ετών, ήταν παχύσαρκα, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τα υπέρβαρα.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εύκολη πρόσβαση στο «γρήγορο φαγητό», τον καθιστικό τρόπο ζωής στο σπίτι αφιερώνοντας πολλές ώρες στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το βάρος των παιδιών αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό με τους παιδιάτρους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το πάχος σχετίζεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης και καρκίνος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η κατάσταση με τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα μικρά παιδιά «οδηγείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν δείχνει σημάδια ανατροπής της κατάστασης».

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο με τα περισσότερα υπέρβαρα παιδιά κάτω των 5 ετών

Η Λιβύη διαθέτει τα σκήπτρα παγκοσμίως με ποσοστό 28,7%, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα, επικαλούμενα τα στοιχεία της έρευνας.

Ακολουθούν η Αυστραλία με 21.8%, η Τυνησία με 19%, η Αίγυπτος με 18,8%, η Παπούα Νέα Γουινέα με 16%, η Ελλάδα με 14,6% -όπως και Παραγουάη- η νησιωτική χώρα Τρινιντάντ και Τομπάγκο με 13,9%, η Ουκρανία με 13.6% και η Αλβανία με 13,4%.

Οι χώρες με τα λιγότερα παχουλά παιδιά, κάτω των 5 ετών είναι η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), με ποσοστό 0, 8%, η Σρι Λάνκα και το Τιμόρ με 1,3%, η Μαδαγασκάρη με 1,5%, η Υεμένη και το Νεπάλ με 1,7%, η Γκάμπια με 1,8%, η Γκάνα με 1,9% και τέλος η Μπουρκίνα Φάσο και το Κιριμπάτι με 2%.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ