ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Όρμπαν: «Η Ουκρανία δεν μπορεί νικήσει στον πόλεμο – Θα σταματήσει μόνον αν τα βρουν Ρωσία – ΗΠΑ»

0

Η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία, υποστήριξε ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που θεωρείται ότι είναι το πλέον προσκείμενο στη Μόσχα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν δούμε τα στοιχεία, το περιβάλλον, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει νίκη για τους φτωχούς Ουκρανούς στα πεδία των μαχών», είπε ο Όρμπαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το πρακτορείο στο Κατάρ.

Ο πόλεμος, είπε ο Όρμπαν, μπορεί να σταματήσει μόνον όταν η Ρωσία κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ. Και εξέφρασε την ελπίδα να επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο Όρμπαν καλεί την ΕΕ να συνάψει συμφωνία ασφάλειας με τη Ρωσία του Πούτιν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία με τη Μόσχα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Φυσικά, πρέπει να συνάψουμε μια συμφωνία με τη Ρωσία για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», είπε.

Ενώ αναφερόμενος στο μέλλον της ίδιας της ΕΕ, ο Όρμπαν υποστήριξε ότι ότι υπάρχουν δύο τρόποι να δούμε την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες θέλουν να δημιουργήσουν τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», και ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, αντίθετα, τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης των εθνικών αρμοδιοτήτων των κρατών μελών της Ένωσης.
Η Ουγγαρία του Όρμπαν μπλοκάρει οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία

Υπό την ηγεσία του Όρμπαν η Ουγγαρία μπλοκάρει την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας της ΕΕ ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία επικαλούμενη διμερείς διαφωνίες με την κυβέρνηση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι, όπως η απαίτηση να αφαιρέσει το Κίεβο από τον κατάλογο των διεθνών χορηγών του πολέμου την μεγαλύτερη ουγγρική τράπεζα, την OTP Bank Nyrt, που δραστηριοποιείται τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, Πίτερ Σιτζάρτο, κατηγόρησε το Κίεβο ότι περιορίζει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των ουγγρικής καταγωγής Ουκρανών πολιτών, ενώ ο ίδιος παρέπεμψε σε ρεπορτάζ της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο ο Ζελένσκι είχε μιλήσει κάποτε για το ενδεχόμενο ανατίναξης αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία είναι από τα λιγοστά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που αρνήθηκαν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή κι οι επικριτές του Όρμπαν τον κατηγορούν ότι το φρένο που βάζει στη χρηματοδότηση του Κιέβου από την ΕΕ ισοδυναμεί με απαίτηση συνθηκολόγησης της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ