ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία προκάλεσε κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής

0

Η Ρωσία προκάλεσε «πραγματικό κίνδυνο πυρηνικής και ραδιολογικής καταστροφής» μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να κλείσουν όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, ισχυρίζεται η Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom, Πέτρο Κοτίν, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ουκρανίας αποσυνδέθηκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του ο Πέτρο Κοτίν αναφέρει ότι ο μεγάλος ουκρανικός πυρηνικός σταθμό της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και πως διακόπηκε η λειτουργία των εφεδρικών γεννητριών ντίζελ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι μετά την χθεσινή διακοπή, συνέπεια των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών, τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί επανασυνδέθηκαν με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Πρόκειται για τους πυρηνικούς σταθμούς του Χμελνίτσκι και του Ρίβνε (δυτική Ουκρανία) και του Πιβντενοουσκράινσκ (νότια Ουκρανία), οι οποίοι αποσυνδέθηκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο αυτομάτως για την προστασία τους, όταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν πλήθος ουκρανικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση του δικτύου

«Μετά τους χθεσινούς μαζικούς βομβαρδισμούς, το προσωπικό του ενεργειακού τομέα κατόρθωσε να επανασυνδέσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς κατά την διάρκεια του πρωινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας στο Telegram και διευκρινίζεται ότι οι μονάδες θα αρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, 24 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 25% των σπιτιών στο Κίεβο εξακολουθούσε να μην έχει ρεύμα, αλλά ότι η παροχή νερού αποκαταστάθηκε σε ορισμένες περιοχές και θα ξαναρχίσει σε άλλες αργότερα σήμερα.

Σε μεγάλη βελτίωση από χθες, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η ουκρανική πρωτεύουσα έμεινε χωρίς ρεύμα, τα δημόσια μέσα μεταφοράς λειτουργούσαν σήμερα στο Κίεβο, με λεωφορεία να έχουν αντικαταστήσει τα τραμ για εξοικονόμηση ενέργειας.

«Ας αντέξουμε κόντρα σε όλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ