ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Hurriyet: Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο "Abdulhamid Han" στη Μεσόγειο

0

Ο Melih Han Bilgin, γενικός διευθυντής της Turkish Petroleum Corporation, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια στην Τουρκία ότι το γεωτρύπανο Abdülhamid Han θα είναι έτοιμο να εργαστεί ξανά στη Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης το προσεχές διάστημα.

"Συνεχίζουμε να ψάχνουμε σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας. Στην πραγματικότητα έχουμε σχεδιάσει βήμα προς βήμα, εβδομάδα προς εβδομάδα, πού και τι θα κάνουμε, και εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις των σχεδίων" δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Bilgin, το γεωτρύπανο Abdülhamid Han αγκυροβόλησε στα ανοικτά του Taşucu για εργασίες συντήρησης. "Οι προετοιμασίες πρόκειται να ολοκληρωθούν. Θα αγκυροβολήσει και πάλι τις επόμενες ημέρες. Ο νέος σταθμός του προβλέπεται να είναι η Μεσόγειος".

Παράλληλα, σημείωσε πως οι έρευνες διεξάγονται πάνω από το αλάτι και ότι θα στραφούν και πάλι σε βαθύτερους στόχους κάτω από το αλάτι. Συγκεκριμένα είπε: "Θέλουμε πρώτα να κατανοήσουμε το δυναμικό των δομών πάνω από το αλάτι". Το γεωτρύπανο Fatih έφτασε στο βάθος της γεώτρησης Çaycuma-1 στη Μαύρη Θάλασσα. Οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα. Το ένα από τα πλοία σεισμικής έρευνας βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο. Κάνουμε σχεδόν μια ακτινογραφία της Γαλάζιας Πατρίδας", είπε. Από την άλλη πλευρά, έχει ολοκληρωθεί το 85% της εγκατάστασης επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Φίλιο και το 65% των θαλάσσιων εργασιών στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας, ο Bilgin δήλωσε ότι έχει κατασκευάσει μια ενεργειακή βάση 170 χιλιόμετρα ανοικτά της θάλασσας και 2.200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί προϊόντα από περισσότερες από 20 χώρες. "Κατεβάζουμε τον υποθαλάσσιο εξοπλισμό μας στο βυθό της θάλασσας με υποβρύχια ρομπότ. Σε αυτή τη διαδικασία, οι συνεργάτες μας εργάζονται με την ακρίβεια ενός χειρουργού. Έχουμε μια υπόσχεση. Του χρόνου, θα φέρουμε αυτό το αέριο στο έθνος μας. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη, ο στόχος μας είναι κοντά. Τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο. Το 2023, θα μεταφέρουμε το εγχώριο φυσικό αέριο στο εθνικό σύστημα".

Παράλληλα, είπε πως έχει επιτευχθεί ο υψηλότερος αριθμός γεωτρήσεων στην ιστορία της Δημοκρατίας όσον αφορά την εξερεύνηση στην ξηρά, ο κ. Bilgin δήλωσε: "Φέτος, πραγματοποιήσαμε 150 γεωτρήσεις, εκ των οποίων οι 55 ήταν γεωτρήσεις παραγωγής. Θα ανανεώσουμε αυτό το ρεκόρ το επόμενο έτος. Στόχος μας είναι να διανοίξουμε 207 γεωτρήσεις, 73 από τις οποίες θα είναι παραγωγικές το 2023". Σημειώνοντας ότι αποκομίζουν επίσης τους καρπούς των χερσαίων γεωτρήσεών τους, ο Μπιλγκίν δήλωσε: "Για παράδειγμα, το κοίτασμα Şehit Esma Çevik, το οποίο είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Εδώ παράγουμε κατά μέσο όρο χίλια 100 βαρέλια την ημέρα. Το έργο μας συνεχίζεται σε περιοχές που έχουν απαλλαγεί από την τρομοκρατία".

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ