ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα σχόλια Ελλάδας και ΕΕ για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν σημασία ή αξία

0

Να υποβαθμίσει τη σημασία της ξεκάθαρης καταδίκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη «συμφωνία» της Τουρκίας με τη Λιβύη, επιχειρεί η Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει «άνευ σημασίας» τις αντιδράσεις Βρυξελλών και Αθήνας.

«Τα σχόλια της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία σημασία ή αξία», αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η αντίδραση της Άγκυρας έρχεται μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πίτερ Στάνο, εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2019 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης «παραμένει αμετάβλητη».

Σύμφωνα με αυτήν, «το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει υπόψη τις αναφορές που λένε ότι η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πίτερ Στάνο και συνεχίζει:

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

«Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα» καταλήγει ο επικεφαλής εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ