ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα για Ταϊβάν: Θα λάβουμε τα πλέον δυναμικά μέτρα ενάντια σε «εξωτερικές παρεμβάσεις»

0

Η Κίνα υπεραμύνθηκε των διεκδικήσεών της στην Ταϊβάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι όποιος εμποδίσει την αποφασιστικότητά της να επανενωθεί με το αυτοδιοικούμενο νησί θα «συντριβεί από τους τροχούς της ιστορίας».

«Μόνο όταν η Κίνα επανενωθεί πλήρως μπορεί να υπάρξει πραγματική ειρήνη στο στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το Πεκίνο θα «λάβει τα πλέον δυναμικά μέτρα για να αντιταχθεί στις εξωτερικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε.

«Μόνο αποτρέποντας με αποφασιστικότητα τις αυτονομιστικές δραστηριότητες μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα αληθινό θεμέλιο για ειρηνική επανένωση. Μόνο όταν η Κίνα επανενωθεί πλήρως, μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν», είπε.

Η Κίνα υπερασπίζεται τακτικά και σθεναρά την αξίωσή της στην Ταϊβάν, θεωρεί τη νήσο των περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων -με δική της αυτόνομη κυβέρνηση μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1949- αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν αποτελεί κεντρικό ζήτημα της κινεζικής πολιτικής και η εμφάνιση του Γουάνγκ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ -αντί του προέδρου Σι Τζινπίνγκ- σχολιάζεται απο τους αναλυτές ως μήνυμα υποβάθμισης του παγκόσμιου φόρουμ για το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για 90 λεπτά στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Μετά τη συνάντηση, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στέλνουν «πολύ λάθος, επικίνδυνα σήματα» στην Ταϊβάν, αφού ο Μπλίνκεν είπε στον Κινέζο ομόλογό του ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας.

Οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν έχουν εκτοξευθεί μετά την επίσκεψη εκεί τον Αύγουστο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι - την οποία ακολούθησαν μεγάλης κλίμακας κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια- καθώς και τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υπερασπιστεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Γουάνγκ Γι επανέλαβε ότι η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της «κρίσης», προσθέτοντας ότι η επιτακτική προτεραιότητα είναι να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για ειρήνη.

«Ουσιαστικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των μερών και η οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας», είπε ο Γουάνγκ στην ομιλία του.

Στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, η Κίνα, κρατά σταθερά ίσες αποστάσεις, επικρίνοντας τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν προχώρησε να υποστηρίξει ή να βοηθήσει στη στρατιωτική εκστρατεία.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ