ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας: "Μητσοτάκης και Δένδιας πετούν στο διάστημα"

0

Απάντηση στα περί συρρίκνωσης της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, μετά και την καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ, επιχείρησε να δώσει την Πέμπτη (22/09) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, στο τέλος της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ανέφερε: "Για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών δεν μπορώ να πω πολλά, δεν είναι ομόλογος μου… Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ας μιλήσει μαζί του. Όμως ο πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν γνωρίζει τη δική του κατάσταση με την Τουρκία. Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. ''Πού είναι τα παιδιά σου;''. ''Στην Αμερική'', μου είπαν. Τους είπα, ''Φέρτε τους να ζήσουν εδώ''. ''Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική'', μου είπαν. Τι δείχνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, αν δεν είχε υπηκοότητα. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά".

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα, ο Ερντογάν επεσήμανε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu: "Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, όπως είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: ''Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο''. Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Πετούν στο διάστημα.

Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή (για τους Έλληνες), δίνουμε και υπηκοότητα. Επί εποχής μας δεν διώξαμε κανέναν Ρωμιό από τη χώρα μας. Δεν υπάρχει όμως, όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη. Πρόσφατα μάλιστα, θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. μουφτήδες) εκεί. Εσύ τι μπορείς να καταλάβεις από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ κλπ; Όχι».a

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ