ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Υπέγραψε νομοσχέδιο των 280 δισ. δολ. για παραγωγή μικροτσίπ

0

Υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Τρίτη το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο αξίας 280 δισ. δολαρίων, που επικεντρώνεται στην εγχώρια κατασκευή ημιαγωγών και την επιστημονική έρευνα, μετά από μακρά πίεση από το Κογκρέσο.

Η Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο με ψήφους 243-187 στις 28 Ιουλίου, μια ημέρα αφότου η Γερουσία άναψε το «πράσινο φως» με ψήφους 64-33.

Ο Μπάιντεν θα έπρεπε ήδη να έχει υπογράψει τη νομοθεσία, αλλά καθυστέρησε λόγω της παρατεταμένης νόσησης του με Covid-19.

Η τελική ονομασία είναι «Νόμος για τα Τσιπ και την Επιστήμη 2022», αφού άλλαξε σειρά ονομασιών κατά τη διάρκεια των μηνών.

Βασικό για τη νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει συνολικά περισσότερες από 1.000 σελίδες, είναι τα 52,7 δισ. δολάρια για την εγχώρια κατασκευή μικροτσιπ (συμπεριλαμβανομένων 39 δισ. δολαρίων για ένα πρόγραμμα κινήτρων) και 11 δισ. δολαρίων για προγράμματα που ενισχύουν την έρευνα και ανάπτυξη.

Επιπλέον, μια προβλεπόμενη έκπτωση φόρου επένδυσης 25% για εγκαταστάσεις ημιαγωγών έχει εκτιμώμενο κόστος 24 δισ. δολαρίων.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται 200 δισ. για επιστημονική έρευνα, μεταξύ των οποίων 81 δισ. για το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα, 10 δισ. για περιφερειακά κέντρα τεχνολογίας και 68 δισ. δολάρια για το υπουργείο Ενέργειας.

Υποστηρικτές του νομοσχεδίου και από τα δύο κόμματα το περιέγραψαν ως ικανοποίηση κρίσιμων αναγκών εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το Marketwatch. Τόνισαν ακόμα, ότι στοχεύει να αποτρέψει τις εταιρείες που θα λάβουν την χρηματοδότηση από το να επεκτείνουν την κατασκευή των μικροτσίπ τους στην Κίνα ή σε «άλλες χώρες ανησυχίας» και ότι η χρηματοδότηση δεν μπορεί επίσης να κατευθυνθεί προς επαναγορές μετοχών ή πληρωμές μερισμάτων.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ