ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Το Κίεβο ισχυρίζεται πως έχει ενδείξεις για εμπλοκή ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην κυβερνοεπίθεση

0

Τη Ρωσία «δείχνει» η Ουκρανία για τη μαζική κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε εναντίον πολλών υπουργείων της.

Η Ουκρανία διαθέτει κάποιες «προκαταρκτικές ενδείξεις» που υποδηλώνουν μια πιθανή εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, στην ενέργεια, όπως ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφαλείας SBU, στις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στοχοθετήθηκαν συνολικά 70 κυβερνητικοί ιστότοποι. Το περιεχόμενό τους «δεν τροποποιήθηκε και δεν σημειώθηκε καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων», διαβεβαίωσε η SBU.

Οι ιστότοποι πολλών υπηρεσιών, όπως του υπουργείου Εξωτερικών, δεν ήταν προσβάσιμοι σήμερα.

Η Ουκρανία έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο χάκερ τα τελευταία χρόνια -με τις επιθέσεις αυτές να αποδίδονται στη Ρωσία-, όπως το 2017, εναντίον διάφορων υποδομών κρίσιμης σημασίας, και το 2015, εναντίον ενός δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Δύση στο πλευρό της Ουκρανίας

Οι δυτικές δυνάμεις έσπευσαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της προσέφεραν τη βοήθειά τους στο Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για το είδος και τις επιπτώσεις των επιθέσεων, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Θα παράσχουμε στην Ουκρανία οποιαδήποτε στήριξη χρειάζεται για να ανακάμψει», είπε ο εκπρόσωπος, ενώ έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για όσα διαδραματίστηκαν.

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε και αυτός την κυβερνοεπίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τοποθέτηση από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μέσω δήλωσής του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά την κυβερνοεπίθεση κατά της Ουκρανίας. H κυβερνοεπίθεση κατά των ιστοσελίδων της ουκρανικής κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και στη διάδοση παραπληροφόρησης και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης», ανέφερε.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ