ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Συζήτηση στις Βρυξέλλες για την προμήθεια φαρμάκων από τη Μ. Βρετανία σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ<

0

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Κομισιόν τις πρόσφατες προτάσεις σχετικά με την προμήθειαφαρμάκων από τη Μ. Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα.

Την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) ο Αντρέι Ρις , Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συστήματα υγείας, ιατρικά προϊόντα και την καινοτομία, θα ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις να επιτραπεί η παράδοση φαρμάκων από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία καθώς και την αντιμετώπιση εκκρεμών προβλημάτων εφοδιασμού στην Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα.

Σύμφωνα με τη δέσμη λύσεων για τη Βόρεια Ιρλανδία που κατατέθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2021, η Επιτροπή ενέκρινε στις 17 Δεκεμβρίου 2021 μια σειρά προτάσεων με στόχο τη διασφάλιση της προμήθειας φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και στην Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα.

Οι προτεινόμενες εξαιρετικές διατάξεις θα επιτρέψουν τη διάθεση φαρμάκων που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Ιρλανδία προσωρινά και έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Θα υπάρχουν ειδικοί όροι για να διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εισέρχονται στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας ενδέχεται να είναι εγκατεστημένοι και/ή να βρίσκονται σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός της Βόρειας Ιρλανδίας και οι δοκιμές παρτίδων μπορεί να πραγματοποιούνται κατ’ εξαίρεση εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και σε μέρη εκτός της Βόρειας Ιρλανδίας.

Επιπρόσθετα, δεν θα απαιτείται άδεια για την παραγωγή και εισαγωγή ερευνητικών φαρμάκων για προϊόντα που εισάγονται στην Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Βόρεια Ιρλανδία από μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός της Βόρειας Ιρλανδίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αυτές οι παρεκκλίσεις να ισχύουν επ' αόριστον στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ για την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα οι παρεκκλίσεις θα είναι προσωρινές για περίοδο τριών ετών, καθώς αυτές οι αγορές αναμένεται να προμηθεύονται σταδιακά μέσω των κρατών μελών.

Μια πρόσθετη ανακοίνωση της Επιτροπής γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου 2021 (προθεσμία για την εφαρμογή των προηγούμενων οδηγιών που παρέχονται από την Επιτροπή) και της έναρξης ισχύος των πρόσφατα προτεινόμενων νομοθετικών μέτρων.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ