ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργούν σήμερα Πέμπτη οι ξεναγοί - Τι ζητούν από το υπουργείο Τουρισμού

0

 Απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι ξεναγοί όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του  υπουργείου Τουρισμού που αφορά τον εκσυγχρονισμό του επαγγέλματος τους.

Από τις έξι σήμερα το πρωί έως και τις οκτώ το βράδυ της Πέμπτης (11/07), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών έχει προκηρύξει απεργία δηλώνοντας παράλληλα ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, «ανάμεσα σε άλλα με τον προτεινόμενο ορισμό του ξεναγού περιορίζει το έργο του σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, παρά το γεγονός ότι η ιστορία, τα αξιοθέατα και ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι «περιχαρακωμένα».

Ταυτόχρονα οι προσπάθειες και προτάσεις των ξεναγών για ενίσχυση του ελέγχου των παρανόμων ξεναγήσεων δεν εισακούονται ενώ ακόμη και το έργο της Σχολής Ξεναγών υποβαθμίζεται».

Την ίδια στιγμή οι ξεναγοί τονίζουν ότι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την αντίθεση και αντίρρησή τους σε αυτό τον «εκσυγχρονισμό», αναφέροντας ότι παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμού, παρά την ανάπτυξη των θέσεων μας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις όποιες απόπειρες σύγκλισης, υπάρχουν σημαντικά σημεία απόκλισης.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι σύμφωνα με τους ξεναγούς οι Ξεναγοί να βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ξενάγησης και για το μέλλον του επαγγέλματος του ξεναγού».

Τέλος, τονίζουν ότι «εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί ξεναγών, σε μία χώρα με δεκάδες εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο, δεν μπορεί να σημαίνει υποβάθμιση του έργου τους.

Δεν μπορεί στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» να υποκαθίσταται η ξενάγηση από τη «συνοδεία». Ξενάγηση, χωρίς σοβαρή εκπαίδευση, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπειρία, χωρίς προστασία της έννοιας και του επαγγέλματος δεν νοείται».

«Εκφράζουμε αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του επαγγέλματός μας και στην υποκατάστασή του από υπηρεσίες μη καταλλήλων προς τούτο προσώπων και ζητάμε:

α) την αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τα προτάσεις μας για τον ορισμό του.

β) την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των Ξεναγών: αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

γ) την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων

​Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε το Υπουργείο, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του Ξεναγού, ο οποίος αποτελεί τον -κυριολεκτικά- ζωντανό εκπρόσωπο της Ελλάδας στους επισκέπτες της», καταλήγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών.
 

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ