ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας για αποτροπή σύρραξης στη Μέση Ανατολή

0

Με έκδηλη την ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή είναι έντονο το διπλωματικό παρασκήνιο για να αποφευχθεί ανάφλεξη στην περιοχή με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ένα διευρυμένο ρόλο .

Στο πλαίσιο ακριβώς των ειρηνευτικών προσπαθειών που σημειώνονται, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί επίσκεψη στις χώρες του Κόλπου, Κατάρ και Κουβέιτ ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα πλαίσιο ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία συντελείται.

Κατά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ , σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θανί, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι οι κρίσεις αφενός επειδεινώνουν τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα , αφετέρου διαμορφώνουν διαρκώς συνθήκες κινδύνου για την επέκταση σε πεδία και χώρες ανά την υφήλιο τονίζοντας ότι «η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή».

Η πρόταση της Αθήνας σε ΕΕ -Χώρες του Κόλπου

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντηση του Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημασία του Φόρουμ για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Άλλωστε, η πρόσφατη περαιτέρω όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ υπενθυμίζει το «πόσο ευάλωτο είναι το διεθνές περιβάλλον».

«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία και κανάλια επικοινωνίας, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρότης ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους κοινούς κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν η ΕΕ και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και η ανάγκη προστασίας των προσκυνημάτων και υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής επιχείρησης της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε την ελληνική θέση για την υπέρβαση της κρίσης τονίζοντας «θα πρέπει να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή που θα οδηγήσει σε μόνιμη εκεχειρία και σε απελευθέρωση των ομήρων. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμία καθυστέρηση και να εξασφαλιστεί η σημαντική αύξηση της παρεχόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει σε ανάρτησή του ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αναδείχτηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας.

Αναλυτικά αναφέρει: «Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Secretary Lloyd Austin @SecDef.Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Αναδείχτηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ